19:40 ч.

23.08.17

2 мин.

0

0

0
Лесно е да живеем здравословно

Създаването само на четири навика намаляват до 80% риска от хронични заболявания


Проучване показва, че хората, които следват поне 4 здравословни навика, значително са понижили риска от развитие на сериозни заболявания.
Поддържай здраволсловно тегло, не пуши, спортувай редовно, стой далеч от вредна храна! Това са само скромна част от предрупрежденията, които чуваме всеки ден. Но истината е, че никак не е лесно да се спазва всичко това. Светът е пълен с всякакви изкушения, а и някои от нас си имат и своите пороци, от които трудно се отказват.
Но знаете ли, че ако комбинирате поне четири здраволсовни навика, можете да намалите възможността да развиете някои от най-често срещаните хронични заболявания с около 80 %?
Изследователи, анализирали здравословния статус, начина на живот и храненето на 23 513 души на възраст от 35 до 65-години, стигат до извода, че организмът на тези, които са имали изградени здравословни навици, е по-малко вероятно да развие болести като рак, диабет и сърдечни заболявания.
През осемгодишния период на изследването, изследователите провеждат системен подробен преглед на теглото и височината на всеки от участниците, общото състояние на организма, броят на храненията за деня и до каква степен са следвали следните четири здравословни навика:
• Въздаржание от тютюн
• Спорт - минимум 3 часа седмично
• Поддържане индекс на телесна маса (ИТМ) под 30
• Меню с високо съдържание на плодове, зеленчуци и пълнозърнести изделия и ограничена консумация на месо
Резултатите след края на проучването сочат, че повечето хора, са се придържали към поне един от здравословните навици, но само 9% са следвали всичките четири. Така учените установяват, че тези, които са следвали всичките четири здравословни навика, имат със 78% по-нисък риск от развитие на хронични заболявания като диабет, сърдечно-съдови или рак, спрямо тези, които с нездравословните навици. След коригиране на рисковите фактори, които са в състояние да повлияят развитието на определени болести, учените констатират, че когато се спазва комбинацията, съществува 93% по-нисък риск от диабет тип 2, 81% по-малък риск от инфаркт, 50% по-нисък риск от инсулт, 36% по-нисък риск от рак.
Това откритие подкрепя тенденцията, насочена към възпитаване и изграждане на навици в полза на общественото здраве, които от своя страна ще намалят риска от развитие на хронични заболявания.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент