И професионалното образование намазва допълнително от бюджета

И професионалното образование намазва допълнително от бюджета | StandartNews.com

През 2018 г. от бюджета ще бъдат отпуснати допълнително пари за професионалните училища, каза днес във Варна министърът на образованието и науката Красимир Вълчев. По думите му предстои да бъде разработен механизъм за разпределението на тези средства, като целта е те да бъдат насочени към паралелките, които обучават кадри, недостигащи или липсващи на пазара на труда.

Очаква се увеличението на средствата за системата на образованието през 2018 г. да е с около 400 милиона лева, допълни Вълчев. Той уточни, че по-голямата част от тези пари ще бъдат за увеличение на възнагражденията. За повишение заплатите на учителите са нужни около 330 милиона лева, а на непедагогическия персонал - около 32 милиона. В средствата е заложено и увеличението на осигурителните вноски.

Увеличението на средствата за системата ще позволи да бъдат отпуснати стипендии на ученици от 8 клас, допълни министърът. По думите му ще бъдат осигурени и повече пари за транспорт на децата, като целта е те да имат достъп не само до най-близкото училище, но и до най-близката професионална гимназия. Допълнителни средства ще има и за училища и детски градини, в които има концентрация на проблемни деца, допълни Вълчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай