Джипитата за децата: В магазините се плаща

Джипитата за децата: В магазините се плаща | StandartNews.com

Председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари доц. Любомир Киров защити в БНР искането на организацията и за децата да се плаща такса. Освен това джипитата искат да им бъдат увеличени парите, които им се полагат месечно за зачислените към тях пациенти.

За да бъдем ясни и коректни, ние говорим за потребителска такса по принцип, а такава се плаща в специализираната помощ и в болничната помощ, където е дори два пъти по-висока. Така че това, което ние говорим за тази такса, се отнася за всяко едно от тия нива, първо. Второ, това, което сме предложили, е припомняне, това е във връзка със средствата, които поискахме да се зависиш бюджетът за първична помощ с 25 милиона, а това е предложение, което е от миналата година и отново го поставяме на дневен ред, обяви той.

Нашата позиция е ясна от години и тя е, че всички трябва да заплащат такава такса, а ако трябва да има освободени от нея хора, независимо на каква възраст и по какви причини, то тази такса да бъде покривана от съответното ведомство, институция или който там е преценил, че този човек не трябва да я заплаща, каза още доц. Киров.

Ходила сте в магазините, особено хранителните, виждала сте как има хора, които плащат с купони, ваучери или нещо друго. Има предприятие – едното е за здраве, другото храни хората. Всеки, който работи на едното или другото място, извършва определен вид труд. Грубо ли би било примерно, от ваши предавания, 4 в месеца, две да бъдат безплатни, затова, защото хората, които ги слушат, са освободени от задължението да плащат еди-какво си?, попита той водещатата.

Ние предлагаме следното – от моите данъци, от данъците на колеги, вашите, да се заплаща за децата, както за пенсионерите. Един лев да плащат родителите, а останалите лев и 90 стотинки да се заплащат от държавата, което е безкрайно справедливо. Не може нашите колеги, както и медицинските сестри и други да изпълняват социална политика. Извинявайте, ние изпълняваме тази политика плащайки си данъците, завърши доц. Киров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай