Джипита: Потребителските такси да се поемат от институциите, не от лекарите

Джипита: Потребителските такси да се поемат от институциите, не от лекарите | StandartNews.com

Увеличаване на възрастовия обхват за профилактични гинекологични прегледи е единствената промяна, която Сдружението на общопрактикуващите лекари подкрепя от Наредба 8 за психодиспансерните прегледи, каза пред Дарик председателят му доц. Любомир Киров.

Като основни дефицити на системата той посочи липсата на електронно здравеопазване, липсата на медицински лица и развитие, което отблъсква младите специалисти. За потребителските такси той коментира, че няма нищо против да има хора, които не ги плащат, но не и за сметка на лекарите.

Промяната за възрастовия обхват на жените, които да отидат на профилактични прегледи е по предложение на общопрактикуващите лекари още от миналата година. Доц. Киров обясни, че жените между 30 и 40 години у нас са близо 500 000. Ако половината се възползват от тази възможност, това означава увеличението на бюджета за специализирана помощ да отиде там.

Що се отнася до потребителските такси, нека те да бъдат поети от институциите, а не от лекарите, предлага председателят на сдружението на общопрактикуващите лекари: "Хиляди пъти сме казали, че не трябва да има освободени от тази такса, но подчертаваме дебело - ние не казваме и не сме срещу това да има групи хора, които да бъдат облекчени от нея или от каквото и да е друго. Но това не трябва да става за сметка на лекарите и нашите сътрудници. Всеки трябва да си плати таксата, да си получи съответния документ, а институцията, която е решила, че трябва бъде освободен, нека да възстанови парите на този човек".

В обобщение какво искат общопрактикуващите лекари, доц. Любомир Киров изброи: "Искаме такива условия, че по-лесно и по-спокойно да се справяме с натоварването, да бъдем по-ефективни и по-полезни. Искаме да имаме повече време за пациентите, а не за хартиите. Естествено, че трябва увеличаване на финансирането, за да може да се свършат много неща, включително да можем да осигурим повече сътрудници, да има атрактивно възнаграждение, да дойдат хора да работят с нас. Да се поднови базата, с която работим, да може да се правят неща във връзка с осъвременяване, оборудване и квалификация и т.н".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай