Диета за младост

Диета за младост | StandartNews.com

Джулия Робъртс, която неотдавна мина боса по червения килим в Кан, не вечеря след 19 часа

Красивата визия не е резултат единствено на скъпи процедури и луксозни кремове - правилно съставеното меню може да запази младостта, хубостта и свежестта за по-продължително време. Самоцелните и необмислени диети провокират образуването на целулит, твърдят спецовете. Има много грацилни девойки с "портокалова" кожа - често заради консумацията на грешно избрани продукти. Тъкмо връзката между стареенето и храната е фокусът на 14-ия световен конгрес по естетична медицина в Монако, който тази година се провежда под егидата на професори от Америка.

Кожата е най-големият орган в човешкото тяло. С възрастта тя става по-суха, по-тънка, а пигментните петна - по-изразени. "Вътрешното" стареене е индивидуално и генетично, а "външното" е обусловено от околната среда. Част от него е и натрупването на продуктите на напредналата гликация (AGE). Глюкозата, основният тип захар, който използваме като енергия, се свързва с дезоксирибонуклеиновата киселина (ДНК), протеините или липидите и им пречи да функционират нормално. Козметичните мазила са безсилни в справянето с щетите, причинени от тази реакция, тъй като епидермисът влиза в ролята на бариера. Затова пък дермата се храни от обширна мрежа кръвоносни съдове - те позволяват на противовъзпалителните вещества, приемани чрез продуктите, да навлязат в кръвта и да повлияят на процесите на възпаление или остаряване.

"Непрекъснатият прием на грешна храна, която не се абсорбира и не се изгаря напълно, води до хронично клетъчно възпаление. А то - до фиброза, която създава мастни капсулирани депа. Там няма разбиване. Не помагат нито масажите, нито методите, които досега се използват за справяне с целулита. Фиброзата трябва да бъде разкъсана, за да се справим с целулита. Могат да се комбинират различни техники за въздействие - вакуум, инфраред, радиочестота и ултразвук, но най-добре е да променим храненето", коментира д-р Сияна Живкова, дни след като се завърна от Княжеството. Тя изяснява, че стареенето може да бъде предизвикано и от повишена вътрешна интоксикация от бактерии на тънките черва, които ускоряват възпалителните реакции. Подходящата диета има потенциал - както да намали появата на възпалителни процеси, така и да спомогне за противодействието на вече наличните щети в организма. Защото храните с висок гликемичен индекс стимулират натрупването на продукти на напреднала гликация в тялото - а тя допринася за развитието на диабет, сърдечносъдови и дори онкологични заболявания. "Поради всичко това е важно да се ограничат въглехидратите и да се подбират храни с нисък гликемичен индекс - сурово кашу, ябълки, портокали, кафяв ориз. Омега-3-мастни киселини се приемат по 2,5 грама дневно при физиотерапия и възстановяване. При затлъстяване и диабет дажбата се увеличава до 5 грама дневно, а при лечение на хронична болка - до 7,5 грама на ден. При борба с неврологични заболявания да се консумират повече от 10 грама дневно. Полифенолите също са важна част от противовъзпалителната диетата. В 100 грама какаово масло се съдържат 5 грама от полезните вещества. В червеното вино те са 0,09 на 100 милилитра, а в спанака са 0,07 грама. Трябва да наблягаме и на екстра върджин зехтина, който също е богат на полифеноли. Те са познати от 1995 година и са над 8 хиляди вида. Тяхното действие е антиоксидантно, намаляващо клетъчното възпаление. В крайна сметка борят стареенето, като активират ензима на живота."

Внимание: Всяка позната диета до голяма степен натоварва организма и го интоксикира допълнително. Всички тиражирани хранителни режими имат своите недостатъци. На световния конгрес в Монако американците са препоръчали режим, в които се приемат 1200 калории на ден - 120 грама въглехидрати в 8 малки порции с готвени зеленчуци, които общо не бива да надхвърлят 500 грама. "Хапвайте и две порции пресни плодове - не повече от 200 грама. Може да си позволите порция леща или овесена каша по 100 грама. Фибрите в менюто ви трябва да бъдат 40 грама, протеините - 90 грама, като е добре да идват от нискомаслени източници. Мазнините да не бъдат повече от 40 грама. Тях може да набавите чрез две супени лъжици зехтин", категорична е д-р Живкова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай