Дечо Дечев стана шеф на здравната каса

Снимка: БНТ/БТА

Дечо Дечев стана шеф на здравната каса | StandartNews.com

Д-р Дечо Дечев беше избран от парламента за управител на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК). За него гласуваха 124 народни представители, а един се въздържа.

Дечо Дечев беше единствена кандидатура за поста. Той ще довърши мандата на предсрочно освободения предишен управител на касата Камен Плочев - до 12 март 2020 г. До момента Дечев беше директор на столичната болница "Св. Иван Рилски".

В дебатите по избора от БСП заявиха, че не могат да подкрепят кандидатурата на Дечев не защото се съмняват в неговите качества, а защото постът на управител на НЗОК е обезвластен. Георги Михайлов заяви, че кредитът на доверие към ръководството на системата на здравеопазването е изчерпан.

От ДПС посочиха, че ще подкрепят убедено кандидатурата на Дечев, защото има сериозна експертиза и опит в здравния мениджмънт. Това е доверие в аванс, защото не сме убедени, че концепцията, която той представи, може да бъде реализирана от сега управляващото мнозинство, каза Адемов. По думите му в концепцията са заложени сериозни идеи, които изискват промени в законите и са свързани с непопулярни мерки. От ДПС призоваха да се търси надпартиен консенсус за реформи в здравеопазването. Всички, които се опитаха да променят системата с индивидуални партийни акции, се провалиха с гръм и трясък, посочи Адемов. Той призова Дечев до един месец да започне да управлява НЗОК, иначе касата ще започне да управлява него.

Калин Поповски от Обединените патриоти заяви, че новият управител на касата ще има пълната подкрепа на групата за всички разумни идеи, които е представил в концепцията си.

Кръстина Таскова от "Воля" също изрази подкрепа за Дечев и призова да се реализира електронното здравеопазване.
Дечо Дечев заяви пред депутатите, че до три месеца ще предложи детайлни мерки в направленията, в които бюджетът е

провален - лекарствената политика, контрола, медицинските изделия. Той заяви ангажимент, ако мерките бъдат подкрепени от депутатите, той да ги проведе и така 2019 г. да е първата без финансов дефицит на НЗОК.

Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев поздрави Дечев за избора и заяви, че той може да разчита на пълната му подкрепа. Според Ананиев Дечев ще отговори на огромните очаквания да се справи с една сложна система в един труден момент. Ананиев заяви, че е готов с новия здравноосигурителен модел. Предстои да се проведе и социологическо изследване за отношението на българските граждани към него.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай