Боб Худблюд, състезател по колоездене: Преследвайте мечтите си, въпреки диабета

Боб Худблюд, състезател по колоездене:  Преследвайте мечтите си, въпреки диабета | StandartNews.com

Този петък, 22 септември от 10,00 ч. на Лятната сцена на Борисова градина ще потегли велошествието „Заедно с велосипед". Посланикът на Кралство Дания в София Сьорен Якобсен и заместник кметът по транспорта, г-н Евгени Крусев ще вземат участие във велошествието „Заедно с велосипед". Събитието е част от "Европейска седмица на мобилността" и се организира от Посолство на Кралство Дания, Столична община и Център за градска мобилност. Ново Нордиск се присъединява към велопохода под мотото „Bike to Change Diabetes": „Да покараме колело, да променим диабета". Целта е да се отбележи значимостта на физическата активност, като превенция на диабет тип 2. Липсата на физическа активност води до 1/4 от случаите на хора с диабет. В света има над 400 милиона хора, живеещи с диабет. В България те са близо 480 000. Липсата на физическа активност, затлъстяването и наднорменото тегло, пушенето и нездравословното хранене са основните рискови фактори за развитие на диабет тип 2.

- Какво правите в България, Боб?
- В България съм за велопохода в рамките на Европейската седмица на мобилността, който ще се проведе на 22 септември в Борисовата градина заедно с посланика на Кралство Дания в София Сьорен Якобсен и ще карам велосипед, надявам се с много хора, които ще дойдат.

- Не знаем нищо за Вас, разкажете ни за себе си.
- Казвам се Боб Худблюд, на 20 години съм и от две години участвам в екипа на Novo Nordisk за развитие на млади професионални колоездачи. От 3 години живея със захарен диабет тип 1. Дойдох в България, за да участвам в този поход и най-вече, за да мотивирам хората, които живеят с диабет, че въпреки всичко, могат да бъдат активни и да спортуват.

- От кога се състезавате?
- От 8-годишен обичам да карам колело. Занимавам се с това, тъй като и моите родители го правят. На 12 години започнах да се състезавам, но ако трябва да бъда честен, не бях много добър. Когато навърших 16, много по-сериозно се посветих на спорта и на състезанията.

- Как решихте да влезете в професионалния спорт?
- Бях започнал да се състезавам, когато разбрах за моята диагноза със захарен диабет тип 1. И си помислих: "Край, трябва да си намеря друго хоби, няма да мога да се справя с това". Всъщност тогава моят лекар ми каза за Team Novo Nordisk. Отне ми време, за да овладея състоянието си - захарния диабет, но видях, че нещата ще се напаснат и ще продължа да се състезавам. Когато бях на 18, нещата се получиха и влязох в екипа, който развива младите си потенциални професионалисти.

- Какво е за Вас Team Novo Nordisk?
- Значима роля в моя живот, защото Team Novo Nordisk има способността да мотивира, да вдъхновява младите хора като мен, които живеят с диабет тип 1, да преследват своите мечти и да не бъдат възпрепятствани от състоянието си.
- Диабетът предизвикателство ли е за Вас или Ви мотивира и дисциплинира да сте по-добър състезател?
- Кара ме наистина да контролирам диабета си по най-добрия начин. И ако аз мога да го направя, значи всеки може - да бъда по-добър състезател.

- Как контролирате диабета в ежедневието си?
- Диабетът е много лично състояние и аз разговарям с моя лекар по отношение на това как аз трябва да контролирам диабета си. За всеки това е наистина индивидуално.

- Какво е различното по време на състезание?
- Наблюдавам стойностите на кръвната си захар със специална техника постоянно, за да се знаят какви са нивата. Ако са в норма - продължавам, а ако има проблем - вземам съответните мерки.

- Случвало ли Ви се е да сте с ниски нива на кръвната захар по време на състезание?
- Да, случва се. Тогава просто приемаш някаква течност, която съдържа захар и нещата се регулират.

- Как преминава един Ваш ден, когато сте имате тренировки?
- За мен е типичен ден. Обикновено получавам програмата за тренировки от треньора си. Не обичам да започна тренировката в 10 ч., а предпочитам това да стане да започна по-рано и продължавам до 14 ч. Виждам се с приятели, хапваме или просто си почиваме.

- Имате ли приятелка?
- Все още не. (смее се)

- Какво бихте казал на младите хора, които живеят с диабет?

- Най-правилният начин за вас е да контролирате състоянието си и след това- направете това, което трябва да направите, и следвайте мечтите си. Най-голямото послание за мен и от екипа на велосипедисти на Novo Nordisk е, че ние искаме да вдъхновим, да мотивираме хората да преследват мечтите си, независимо от състоянието си и да бъдат образовани по отношение на диабета.

- Как виждате себе си след 10 г, ще продължите ли да се състезавате?
- Засега наистина се надявам, че ще продължа да се състезавам и дано това да бъде в професионалния екип на Novo Nordisk . Но ако не се получат нещата, предполагам, че ще продължа в университета в Амстердам. Уча специалност, която се занимава с движенията на човешкото тяло, как те възприемат, примерно, различните протези.

- Отношението Ви към леките наркотици, известно е, че в Холандия не проблем свободно да си купиш марихуана?
- Виждал съм и двете крайности. В Амстердам достъпът е по-лесен и това отнема напрежението у хората да си доставят някакъв вид наркотик. Докато в Щатите навсякъде са забранени и затова е възможно хората да извършат лоши неща, за да си набавят наркотик.

- Тъй като Холандия е страната на лалетата ,на кого искате да подарите своя букет от тези прекрасни цветя?
- На приятелката си, която още нямам или на майка ми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай