Бизнесът със забележки към наредбата за ТЕЛК

Проблемът с фалшивите пенсии остава, алармира Валери Симеонов

Бизнесът със забележки към наредбата за ТЕЛК | StandartNews.com

Нова наредба за ТЕЛК бе приета днес, след като бе обсъдена от Националния съвет за тристранно сътрудничество, обяви "Нова телевизия". На практика обаче обаче методиката, по която ще се изчислява процентът на трудоспособност, не се променя. Преформулирани са само текстовете, заради които наредбата падна в съда преди няколко седмици.

Представителите на синдикатите в НСТС нямаха възражения по текстовете, но такива имат от бизнеса. Представителят на АИКБ Васил Велев обяви, че организацията, която представлява, не би могла да подкрепи проект, който ще утвърди порочните практики. Представителите на Българска стопанска камара, на БТПП и КРИБ изразиха мнение, че текстовете трябва да се усъвършенстват и да станат работещи.

Председателят на НСТС Валери Симеонов подкрепи работодателите. "Наредбата е несъвършена и не решава проблема с фалшивите пенсии", обяви той. 

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков обяви, че наредбата трябва да се приеме, за да се сложи край на кризистната ситуация. В бъдеще обаче работна група от МТСП, МЗ и  Министерството на финансите ще разработи концепция за реферма в експертизата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай