Ананиев: Търсим консенсус по принципните постановки за медицинската експертиза

Ананиев: Търсим консенсус по принципните постановки за медицинската експертиза | StandartNews.com

Мисля, че днес постигнахме едни добри резултати – с ясно начертани задачи в близките дни. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на срещата му с експерти на министерството и представители на организациите на хората с увреждания.

"По отношение на срещата от днес, искам да благодаря на колегите от национално-представителните организации за хора с увреждания за изключително конструктивния и професионален тон и за предложенията, които те направиха по отношение на 2 проекта на нормативни акта – Правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза, регионалните картотеки на медицинската експертиза и самата наредба за медицинската експертиза. Това, което мога да съобщя е, че ние направихме много сериозна крачка по отношение на консенсуса по принципните постановки, които са залегнали както в устройствения правилник и най-вече в наредбата за медицинската експертиза", допълни още той."Има още няколко момента, които трябва да изчистим – един от тях е свързан с медицинска експертиза на лицата с множество тежки заболявания – това е приложение 2. Създали сме необходимата организация и ще постигнем консенсус, убеден съм, и по този въпрос", каза още Ананиев.

„Ние още днес ще качим правилника за устройството и организацията на работа на органите на медицинската експертиза, тъй като нямаме никакви различия по отношение на този правилник. С днешна дата, правилникът се връща отново на сайта на МЗ. По отношение на правилника медицинската експертиза ние се обединихме около повечето принципи от наредбата като останаха 2 въпроса, които в рамките на 30 дни трябва да изясним. Първо до 10 дни МЗ ще предостави информация на Национално-представителните организации на хората с увреждания каква е промяната между старата наредба и предложения нов проект на новата наредба по отношение на Приложение номер 1", заяви здравният министър.

„След като колегите от организациите получат тази информация ние ще качим за обществено обсъждане и самата наредба. След тази дата ще продължим експертно да работим по окончателната редакция на наредбата за медицинска експертиза като ще отразим и промените в текстовете, които са свързани с хората с множество тежки заболявания, което беше един от основните проблеми, които изразиха нашите партньори. Мисля, че днес постигнахме едни добри резултати – с ясно начертани задачи в близките дни. С оглед да финализираме в рамките на 30 дни проекта на наредбата, да мине общественото обсъждане и да тръгне към Министерски съвет, защото тази наредба работи за инвалидите и се очаква от хората с увреждания", допълни министър Ананиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай