Ананиев: Ще спасим общинските болници

Ананиев: Ще спасим общинските болници | StandartNews.com

Здравният министър заяви, че общинските болници са важно звено в здравната система и ще направи възможното за спасяването им. Припомняме, че медиците в тях излязоха на протест в името на оцеляването на лечебните заведения.

"Мога да прегледам бюджета на министерството и да направя всички възможни икономии за финансирането на общинските болници", каза Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол в отговор на тревогите на социалистите.

"Това, което правим с финансирането на тези болници, е свързано с действащото законодателство. Те се финансират на база на обем и цени, които се определят с Националния рамков договор", каза Ананиев. Той поясни, че може да се погледне и към онези клинични пътеки, които най-масово се използват от общинските болници, за да се прегледа структурата им и по възможност да се увеличи цената им.

Ананиев обяви и плана си за спасяването на болницата в Ловеч - чрез съкращаване на легла. Те са 237 в момента и ще се свият до 149. Оптимизация на административния персонал са част от мерките за спасяване на болницата в града на люляците. Болницата работи по договор с НЗОК за 193 клинични пътеки. МЗ е предприела действия за спасяването и във връзка с това е назначен прокурист. С над 100 човека ще се оптимизира административния персонал, лекарския персонал ще се запази. Ще се обнови и модернизира сградния фонд. Министърът беше категоричен, че лицата довели до това състояние болницата, ще бъдат наказани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай