Ананиев иска диалог с лекарите, а не протести

Ананиев иска диалог с лекарите, а не протести | StandartNews.com

Работим по някои от исканията им, очакваме вместо да се разбираме чрез медиите или с протестни декларации, когато са готови да седнем на масата и да продължим диалога. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев за протеста на личните лекари, който се проведе днес, след пресконференция в НДК след Неформалното заседание на Съвета на министрите на здравеопазването.

„Запознати сме със всички искания на общопрактикуващите лекари. Започнахме диалога преди месец и половина. Тогава се разбрахме да го продължим, когато те имат конкретни предложения", посочи той. „Примери, че работим са извинителните бележки на учениците, амбулаторният лист, който направихме. Мъчим се улесним работата им, да намалим административната тежест", коментира Кирил Ананиев.

„Откровено казано бях много неприятно изненадан от това, че те точно на днешния ден, когато се събира Съветът на министрите на здравеопазването решиха да демонстрират недоволството си", каза още здравният министър.

"Убедени сме, че здравеопазването има своето място между приоритетните политики на ЕС. То е една от сферите, които работи най-много за хората, допълни Ананиев. - Имахме продуктивен дебат по отношение на бъдещето на здравеопазването в европейските политики. Този дебат ще продължи открито и честно", посочи той и допълни, че въпросът ще се дебатира на Редовния съвет на здравните министри на 22 юни.

Министър Ананиев обясни, че на Неформалното заседание е обсъдена и темата за достъпността на лекарствата. „Убедени сме, че лекарствата не са просто стока, а продукт, с който се лекуват гражданите. Лекуват се ефективно и на достъпни цени", заяви той. „Заедно с ЕК ще намерим решение, което ще даде добавена стойност за всички европейски граждани", каза още здравният министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай