7 зарази дебнат през лятото

Кърлежи, замърсена вода и развалена храна са най-честите причинители

7 зарази дебнат през лятото | StandartNews.com

Насекомите, замърсената вода и развалената храна са най-честите причинители на така наречените „летни заболявания". С тях обичайно се заразяваме без да забележим по време на обичайните си дейности. Имайки предвид това, може да предприемете мерки за предотвратяването им, когато сте „въоръжени" с малко познание.

1. Ентеровируси
Ентеровирусите засягат милиони хора по света и често се срещат в респираторните секрети - слюнка, храчка или назален секрет и изпражнения на заразен човек. Разпространяват се предимно по фекално-орален път, както и чрез замърсени вода и хранителни продукти. Инкубационният период е в рамките на 2 до 5 дни. Симптомите са като на обикновена настинка или по-сериозни инфекции, засягщи други органи в тялото.

2. Пeтниcтa тpecкa нa Cкaлиcтитe плaнини

Това заболяване се разпространява чрез кърлежи и може да бъде фатално! Симптомите често се проявяват между 2 и 14 дни след ухапване от заразен кърлеж. Изразяват се с треска, обрив, главоболие, гадене, повръщане, мускулни болки и зачервени очи.

3. Лаймска болест

Лаймска болест също се разпространява от кърлежи. За нея ранното диагностициране и лечение са от съществено значение, тъй като в по-късен етап болестта може да порази нервната система, ставите, мозъка, сърцето. В началото лаймската болест засяга кожата, причинявайки разпространяващ се червеникав обрив, придружен от грипоподобни симптоми.

4. Бактерията Ешерихия коли

Коварната бактерия, освен че предизвиква чревни и уринарни инфекции, може да доведе и до далече по-сериозни здравословни проблеми. Симптомите на чревната инфекция включват диария, болки в корема и треска. По-тежките случаи могат да доведат до кървава диария, дехидратация и дори бъбречна недостатъчност. Хората с отслабена имунна система, бременните жени, малките деца и възрастните са изложени на повишен риск от развитие на тези усложнения. Инфекцията с Ешерихия коли се случва чрез консумация на заразена вода, прясно мляко и храна, като сурови плодове и зеленчуци.

5. Хранително натравяне

Хранителното натравяне е по-разпространено през лятото, защото микроорганизмите, които го причиняват, растат най-бързо, когато температурата е висока. Най-големите виновници за него са бактериите Е. coli, Listeria и Salmonella. Съществува и натравяне, причинено от паразити, което не е толкова често срещано като бактериалното. Но паразитите, разпространявани чрез храната, също са много опасни. Токсоплазмозата е най-често срещаният паразит при случаи на хранително отравяне. Инфекцията настъпва след консумация на недобре термично обработено месо.

6. Болестта „Ръка, Крак, Уста"

Всъщност тя представлява форма на ентеровирус, наречен „коксаки вирус", който е силно заразен и причинява мехури по ръцете, краката и устата. Симптомите са невисока температура, главоболие, повръщане, отпадналост, обриви по ръцете, краката и седалището, които бързо се превръщат в сивкави везикули.

7. Норовирус

Инфекция с норовируса може да се случи чрез контакт със заразен човек, замърсена храна или вода, както и чрез съприкосновение със замърсени повърхности. Вирусът причинява възпаление на стомаха и/или червата. Най-често срещаните симптоми при инфекция с норовируса са гадене, повръщане, стомашни болки, диария. Симптомите обикновено се проявяват в рамките на 12 до 48 часа след заразяването. Превенцията тук изисква спазване на лична хигиена.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай