10 причини да кърмим бебето

10 причини да кърмим бебето | StandartNews.com

Майчината кърма осигурява целия набор от протеини, захари и мазнини, от които бебето се нуждае, за да расте здраво. В нея се съдържат много вещества, които благоприятстват имунната система, като антитела, ензими и бели кръвни клетки. Тези вещества предпазват новороденото от широк спектър от заболявания и инфекции не само по време на кърмене, но и дълго след това.
Ето някои ползи от майчиното мляко, които ще ви представим в международната седмица на кърменето.

1. Пази от алергии

Кърмата е здравословна формула, която никоя друга храна не може да предложи.
Тя се препоръчва по много причини. Има известни доказателства, че кърменето предпазва бебетата от развитие на алергии, дори и когато са родени в семейства, в които родителите са страдали от такива. Според редица учени, при бебета, кърмени най-малко четири месеца, рискът от развитие на алергия към мляко, атопичен дерматит и други прояви, е в пъти по-малък. Обяснението на специалистите е, че имунните компоненти в майчиното мляко осигуряват защита срещу алергичните заболявания.

2. Създава имунитет

С прехвърлянето на антитела и други имунологични вещества от майчината кърма на бебето се обяснява факта защо децата, които са кърмени повече от шест месеца, имат по-малка вероятност да развият тежки заболявания в детска възраст, отколкото тези, които са хранени изкуствено. Последните проучвания дори показват, че при кърмените деца вероятността от развитие на затлъстяване в юношеска и зряла възраст е силно редуцирана. Те също така са по-малко уязвими и към развиването на диабет тип 1 и тип 2.

3. Гони бактерията hemophilus b.

Hemophilus influenzae тип b е бактерия, която се развива безсимптомно в респраторния тракт, но тя може да се разпространи лесно в гърлото, ушите или кръвта, водейки до животозастрашаващи заболявания. Кърмените бебета са по-малко податливи на инфекция с този патоген, твърдят учените.

4. По-ниски нива на холестерола

Британско проучване установява, че кърменето е свързано с по-ниски нива на „лошия" холестерол в зряла възраст. Авторите стигат до заключението, че кърменето може да има дългосрочни ползи за сърдечно-съдовото здраве.

5. Зъбите са по-здрави

В кърмата се съдържат антибактериални съставки, които са в състояние да унищожат патогенните микроорганизми, причиняващи кариес.

6. Осигурява защита на майката срещу тумори

Кърменето крие не само ползи за бебето, но и за майката. Изследванията показват, че кърменето осигурява защита срещу злокачествени заболявания.

7. Намалява риска от рак на гърдата и матката

Жените, които кърмят, намаляват риска от развитие на рак на гърдата с 25%. Според учените, колкото повече време майката кърми, толкова по-малък е шансът да развие злокачествено заболяване на млечната жлеза.
Кърменето намалява риска и от рак на матката и яйчника. Една от причините, поради която то оказва ефект върху евентуално развитие на злокачествено заболяване е, че нивата на естроген са по-ниски по време на кърмене.

8. По-малка опасност от остеопороза

Кърменето намалява риска от развитие на остеопороза. Според специалисти, жените, които не кърмят, имат четири пъти по-големи шансове да развият остеопороза в сравнение с кърмещите жени.

9. Създава положителни емоции

Кърменето подпомага емоционалното здраве на жената. То е от полза не само за тялото на майката, но и за нейния ум. Проучванията показват, че кърмещите майки показват по-малко признаци на безпокойство и депресия, спрямо майките, които не кърмят.

10. Благоприятства за хубава фигура

Подпомага загубата на тегло след раждането
Кърмещите майки значително по-бързо си връщат фигурата след раждане спрямо тези, които не кърмят. Причината е, че тялото гори калории, за да произвежда мляко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай