ВКС защити интереса на НСА в Несебър

ВКС защити интереса на НСА в Несебър | StandartNews.com

Върховният касационен съд прие определение, с което държавната собственост върху имот от учебната база по водни спортове на Национална спортна академия „Васил Левски" в гр. Несебър беше защитена. С Определение № 31/16.01.2018 г. ВКС потвърди решенията на Несебърски районен съд и Бургаския окръжен съд, с които се установи, че ответниците по делото за реституирания имот не са собственици.

Въпросният парцел се намира на самия плаж на базата и е с площ от 2 667 кв. м. Съдебното дело за него се води от 2012 година, когато незаконно и самоуправствено в учебния комплекс нахлуха тежки изкопни машини, разрушавайки важна за функционирането му инфраструктура. В отговор на наглото погазване на публичната държавна собственост студенти и преподаватели от Академията реагираха светкавично с барикади и дежуряха денонощно, охранявайки територията от нови посегателства. Ескалиралото напрежение доведе до сблъсъци.

Студенти бяха бити с метални пръти, а баталните сцени предизвикаха силен обществен отзвук на възмущение и порицание.

Решението на Върховния касационен съд от последните дни потвърждава максимата „По-добре късно, отколкото никога". Удовлетворението, което изпитват всички студенти и преподаватели, които през 2012 г. спираха багерите с телата си е напълно заслужено, макар и очаквано твърде дълго. Общественият интерес бе отвоюван именно благодарение на тяхната безкомпромисна воля.

Понастоящем върху този имот е построена сграда с апартаменти, разпродадени на български и чуждестранни граждани, неподозиращи за извършените беззакония от страна на поземлена комисия, община, и др. имащи отношение държавни органи.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай