16:40 ч.

13.08.17

4 мин.

0

5

0

Цецка Цачева: Единният орган срещу корупцията е изцяло нов

от редактор |

Цецка Цачева: Единният орган срещу корупцията е изцяло нов

Прави се опит за противопоставяне на институциите, заяви министърът на правосъдието


Прави се опит за противопоставяне на институциите по темата за антикорупционния закон, заяви министърът на правосъдието Цецка Цачева на пресконеферениция във Варна, цитирана от "Фокус". "Той е разработван от Министерството на правосъдието от работна група в широк състав от участници - представители на съдебната власт, неправителствените организации, академичните среди и обществеността. От 31 юли е качен на страницата на Народното събрание за публично обсъждане и към този момент към конкретни текстове от закона се получават коментари от заинтересованите институции", продължи тя.


Подчертах от самото начало, че този проект е изготвен от широк екип от специалисти. Смисълът на публичното обсъждане е да се отрази отзвукът, който намира сред обществото, тъй като за всички ни противодействието на корупцията и преодоляване последиците от нея са стратегически интерес, за който гражданите и обществото ни чакат резултати, заяви Цачева.


Финалното обсъждане ще бъде на 1 септември от 11,00 часа в Народното събрание. "В този смисъл категорично отхвърлям внушенията в публичното пространство за законопроект, който е механичен сбор от сега действащи структури, които са имали по различни нормативни актове задачи за противодействие на корупционни практики. Изцяло нов е единният орган, ясно са разписани неговите правомощия и задължения, с които той ще разполага във взаимодействие с други вътрешни структури и организации, което ще става чрез нарочно разписани инструкции за координация между тези звена", отсече министърът.


Що се отнася до изявите в публичното пространство от лидера на левицата г-жа Нинова, че този закон не отговаря на интересите на българското общество и едва ли не този, който левицата предлага на страницата на сайта на БСП, ще бъде законът, който ще реши проблемите, които очакват решение от цялото ни общество, един бърз преглед между законопроекта за специалната агенция по антикорупция е препис на голяма част от нормите, които са предвидени в проекта, качен на страницата на Министерството на правосъдието", отбеляза Цецка Цачева.


Разликите са в два пункта. Първият е, че те предвиждат възможност за разследващи функции на новия единен антикорупционен орган, наречен според тях Специална агенция. С това по същество се прави действително механичен сбор от правомощия, които вече са отречени, защото фигурата на разследващия агент или инспектор ние сме я имали по времето на кабинета „Орешарски", когато за кратко бяха създадени такива възможности и правомощия за структурата на ДАНС. Този опит обаче не доведе до резултат. Ако имаше резултат в борбата с корупцията, нямаше да се налага сега приемането на изцяло нов антикорупционен закон, продължи тя.


Още повече западните ни партньори отрекоха тази възможност, тъй като тя не води до затваряне на цикъла такъв, какъвто и президентът Радев го представи пред нас, а именно – анализ, който предполага информация, сигнал, разследване и обвинение. Според Конституцията и действащите закони в страната е ясно кои са структурите, които отправят обвинението, това във всички случаи е прокуратурата, а по отношение на останалите правомощия – те са такива, каквито са разписани и в министерския законопроект, уточни министърът.


След като сме коментирали в работна група и обсъдили предложенията на много широк кръг институции и компетентни в тази тема експерти, стигнахме до извода, че в република с парламентарно управление председателят на този единен орган следва да се избира от Народното събрание, който е единственият орган в страната, където освен народни представители от управляващото мнозинство, са и народните представители от опозиционните парламентарни групи. По предложение на председателя, избран от Народното събрание, отново Народното събрание следва да избере останалите членове, в министерския законопроект наречени "Комисия", като единен орган, която следва да бори, да противодейства и ликвидира последиците от корупционни практики. Неясни за мен са коментарите на г-жа Нинова, след като именно ПГ на БСП в предходното 43 Народно събрание два пъти гласува против двата проекта, които станаха известни на широката общественост като "Законопроектите Кунева", заяви Цачева.


Ако е имало воля, още тогава ние можехме да постигнем действително изработването на един закон, който днес вече щеше да дава своите резултати. Това не се случи, тъй като основно възраженията на опонентите идваха и от тогавашната и днешна опозиция в лицето на БСП. Що се отнася до коментарите на г-жа Нинова за това какво са казали помежду си президентът г-н Румен Радев и министър-председателят г-н Бойко Борисов считам, че не е коректно човек, който не е присъствал на тази среща, да коментира какво, как и изобщо нещо е дочул от тази среща. По-скоро считам, че тук се прави един опит за противопоставяне на институциите, което не работи в интерес на държавността като цяло и призовавам ръководството на Парламентарната група на ГЕРБ да не се поддават на подобни внушения, да не се стига до нападки и противопоставяне. Това противопоставяне не работи в интерес на амбициозната програма и задачите, които си поставя правителството на г-н Борисов, завърши министърът.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 18:36 · 15.08.2017
Gledaite tv bit. Resil sa zazarov i peevski no nai ve4e sa bg korumpiranite dalaveri tn
Потребител · 14:34 · 15.08.2017
Komuniskata partiinata sekretarka li u4i bg narod
Потребител · 21:14 · 13.08.2017
То и сега има закони срещу корупцията но никой не ги прилага,и като чакат чакат и приемат нов закон ефекта ще си е същия както до сега, нищо нама да бъде направено...
Имат нужда от Минстър Предеседателя или Заместниците му да започнат да принуждават полиция и дриги да си вършат работата без да дискриминират мои и чужд, тогава ще има ефект от всочките им театрални постановки в НС където инсценират работа и никъкъв ефект от това.
Потребител · 18:02 · 13.08.2017
Нинова е стояла дълго на плажа и е получила умствен топлинен удар,тяхното време за предлагане и приемане на нещо отмина безвъзвратно,да се заемат да си оправят партията си отвътре.
Потребител · 16:56 · 13.08.2017
ЕБАТИ ДЗВЕРО, ТАЯ Е ПО-ГРОЗНА И ОТ ТЕРЕЗА МЕЙ !!!!
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент