Цацаров внесе искане за отстраняване на съдия Люба Петрова

Цацаров внесе искане за отстраняване на съдия Люба Петрова | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров внесе в Съдийската колегия на ВСС искане за временно отстраняване от длъжност на съдия Люба Петрова от Районен съд Раднево заради повдиганото й обвинение за документно престъпление. Искането се основава на доказателства, събрани в рамките на разследване на Специализирано звено „Антикорупция“ – СГП, по което на 12 май 2017 г. е повдигнато и предявено обвинение на съдия Петрова за престъпление по чл. 311, ал.1 от НК.

Съдия Люба Петрова е привлечена като обвиняема за това, че: В периода 29 - 30 март 2017 г., в гр. Раднево, в сградата на Съдебната палата, като длъжностно лице - съдия в Районен съд - Раднево, в кръга на службата си, съставила официален документ – протокол от съдебно заседание, проведено на 29 март 2017 г., по частно наказателно дело за принудително настаняване на лечение, в който удостоверила неверни обстоятелства и изявления, с цел да бъде използван този документ (протокол) по НЧД № 95 / 2017г., по описа на Районен съд - Раднево, като доказателство за тези обстоятелства и изявления - престъпление по чл. 311, ал.1 от НК. Тя е удостоверила неверни обстоятелства и изявления на прокурора и адвоката за прекратяване на производството, което не отговаря на истината. Вписала е и невярното обстоятелство, че е била снета самоличността на вещото лице по делото и че то е предупредено за наказателната отговорност по чл. 291 от НК.

Повдигнатото срещу съдия Люба Петрова обвинение касае умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на служебните й задължения на магистрат в Районен съд - Раднево. „Съгласно чл. 230, ал.1 от Закона за съдебната власт, при повдигане на обвинение срещу съдия, прокурор или следовател за умишлено престъпление от общ характер, извършено при изпълнение на службата, императивно се налага да бъде инициирана и административна процедура пред съответната колегия на ВСС за временното му отстраняване от длъжност до приключване на наказателното производство“, се сочи в искането на главния прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай