15:55 ч.

17.07.17

3 мин.

0

0

0

Цацаров: Управителите на болници имат своите отговорности

от редактор |

Цацаров: Управителите на болници имат своите отговорности

Правят директна връзка между прокурорите и болничните заведения


Постарахме се да погледнем нещата по веригата – от болничните заведения до наказателните производства. Има пропуски, които касаят наказателното преследване, но не мога да приема тезата, че наказателната политика е единственото средство за превенция срещу такива посегателства. Управителите на болниците имат своите отговорности, обяви главният прокурор Сотир Цацаров след срещата, която се проведе във връзка с нападенията над лекари. 


В работната среща, освен представители на Прокуратурата, участваха министърът на вътрешните работи, министърът на здравеопазването и ръководителите на най-големите болнични заведения на територията на София, продължи обвинител номер 1 на републиката. 


От страна на Прокуратурата мерките, които ще бъдат взети са: указания до всички районни прокуратури за определяне на нарочен прокурор, който осъществява връзката с управителите на болничните заведения, в които има спешни приемни центрове. На нашите колеги ще бъдат дадени указания за бързи производства и за мерки, които са в пълно съответствие със закона и които съответстват на тежестта на тези посегателства, съобщи Цацаров, цитиран от "Фокус".


Първата ни задача е актуализиране на споразумението между Министерството на здравеопазването и прокуратурата и създаването на директна връзка, за да може по най-бързия начин да се обезпечи реакцията на органите на реда, каза още той и обяви, че през 2014 г. са били образувани 5 досъдебни производства за посегателство срещу медицински специалисти при и по повод на изпълнение на тяхната служба. Осъдени са 4 лица, от които 1 ефективно, 1 условно, 1 на пробация и 1 на глоба.


През 2015 г. са образувани 4 досъдебни производства, осъдено е 1 лице на глоба. През 2016 г. са образувани 2 досъдебни производства. Осъдени са 4 лица, от които 2 условно и на двама е наложена глоба. 


Марешки ще бъде призован и питан кой е упражнявал натиск върху него, отсече главният прокурор Сотир Цацаров във връзка с образуваното досъдебно производство срещу лидера на "Воля" и заместник-председател на парламента Веселин Марешки.


Не мислете, че следя кога ще бъде извикан Марешки. Не зная дали някой му е упражнявал натиск, за да му отнеме горивния бизнес, но в материалите по делото виждам, че е упражняван натиск върху хора, които са собственици на две-три до четири аптеки, за да се разделят със своя бизнес, продължи Цацаров.


Нито едно досъдебно производство не е започнало тук. Те се касаят разследване на престъпления. Дайте да не спекулираме, че някой иска да отстрани г-н Марешки от горивния бизнес или от някъде другаде. Ако някой иска да го отстрани от горивния бизнес или от политиката, аз гарантирам, че в момента, в който той посочи конкретни факти, този човек ще бъде обект на наказателно преследване, продължител обвинител номер 1. 


Ако твърдиш, че това е така, трябва да имаш смелостта, достойнството и ако щете разбирането за граждански дълг, да го кажеш не само пред телевизионните камери общо и безадресно, а да го кажеш, когато бъдеш призован за снемане на обяснение. Г-н Марешки ще бъде призован и ще бъде питан точно това - кой, заемащ конкретна властова позиция е упражнявал натиска, за който той твърди, посочи Цацаров.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент