Цацаров: Събирането на електронни доказателства е силен инструмент срещу кибертероризма /ОБНОВЕНА/

Таяни обеща на Мария Габриел пари за борба с престъпността в интернет

Цацаров: Събирането на електронни доказателства е силен инструмент срещу кибертероризма /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров е на посещение в Брюксел, където се обсъждат проблемите с кибертероризма и подготвен ли е ЕС за него. На форума присъстват също Антонио Таяни - председател на Европейския парламент, българският еврокомисар Мария Габриел и Емил Радев - евродепутат от ЕНП и инициатор на събитието. В залата са също представители на НАТО и Европол, зам.-вътрешният министър Красимир Ципов и председателят на Върховния административен съд Георги Чолаков.

"Искрено вярвам, че работата ни в тази зала е от особено значение. Проблемите, които ще обсъдим, не са само теория, а имат значение за всички магистрати, заяви Цацаров. - Бавно осъзнаваме, че тероризмът не е само бомби и гибел на невинни хора, а е в компютрите и социалните ни мрежи, в информационните системи на държавите. На моменти тероризмът е и в личните ни компютри. На 17 април ЕК обяви своя законодателна инициатива - проектите, касаещи събирането на електронни доказателства и тяхното запазване. Това са силни инструменти, които ще дадат мощно оръжие за противодействие на кибертероризма и с тях отиваме далеч над възможностите, които европейската заповед за разследване ни дава."

Цацаров предупреди и за липпсата на правна дефиниция на понятието "киберсигурност". "Терористите използват информационни технологии, за да скрият самоличността си. Използват криптовалути, което често затруднява разследването, обясни той. - Имат средства за укриване на местопребиваването си. Престъпниците ползват съвременни технологии, затова и разследващите и правоприлагащи органи трябва да са на ниво", допълни той нуждата от усъвременяване на законодателството по отношение на проблема.

След встъпителното си слово, той се изказа на английски и по темата „Правни предизвикателства пред наказателното преследване на кибертероризъм". След края на форума пред журналисти главният прокурор направи и обобщение на български. Той обясни, че един по-интензивен инструмент е в действие, след като и у нас бе приет Законът за европейската заповед за разследване. Това е инструмент на международната правна помощ, който е много бърз, много интензивен, и който в същото време действа толкова интензивно в рамките на ЕС, както и европейската заповед за арест, обясни Цацаров.

„На 17 април Европейската комисия обяви законодателни предложения, които касаят събирането на електронни доказателства. Това може да бъде електронна поща, могат да бъдат електронни документи и всичко друго, което можем да си представим в този аспект. Ако това предложение бъде прието, то първо въвежда изключително съкратени срокове за събиране на такива доказателства, т.е. например за изземване на имейл. Механизмът, който предлага ЕК, е действие с две заповеди – едната е европейската заповед за запазване на информацията, а другата е европейската заповед за събиране на електронна информация. Механизмът е доста интензивен, защото заповедите се адресират от съответния орган, да речем прокурор или съдия, който събира съответни доказателства в държава – членка на ЕС, директно до предоставящия интернет услугите, тоест директно до така наречения сървиз пръвайдър. Той пък от своя страна, дори седалището му да е извън ЕС, ако оперира на територията на ЕС е длъжен да има свой правен представител тук. Този правен представител би следвало да получи тази заповед и да осигури незабавното й изпълнение. Това е смисълът и това ще създаде един много интензивен механизъм за събиране на електронни доказателства – нещо, което в момента е излишно на вас да обяснявам колко е трудно", каза още главният прокурор.

Според него едно от основните други предизвикателства е свързано и с всички проблеми, свързани с така наречената виртуална валута „Не от възпитание, а съвсем искрено поднасям благодарности на евродепутата Емил Радев за организацията на днешната конференция. Темата й е „Подготвен ли е ЕС за кибертероризъм?". Много е смело да кажем „да", много е смело да кажем, че която и да е страна е подготвена за това, което наричаме кибертероризъм", каза още Цацаров.

"Ислямска държава използва цифровата система, за да създаде връзки с млади хора, за да създаде много опсна мрежа, предупреди от своя страна Таяни. - Благодарение на цифровизацията и технологиите те разговарят с млади терористи по целия свят и най-вече в Европа. Могат да пострадат и иинституциите. Терористичните атаки срещу Европа не са винаги видими. Те са скрити и така са по-опасни. Трябва да вземем мерки за спирането на тези атаки и да помагаме на Мария /Габриел, б.а./ да може да се осигури едно устойчиво развитие на цифровите технологии. Преди няколко месеца ЕП реагира положително на атака, на която беше подложен и нашите служби реагираха мигновено и парирахме атаката. Трябва да бъдем бдителни", обобщи Таяни.

"Съдебната система също трябва да се модернизира, защото кибертерористите винаги а една крачка напред. Затова благодаря на българските магистрати, които са тук. ЕП работи активно по тези проблеми. Резолюцията за борба срещу киберпрестъпността от октомври констатира, че можем да бъдем все повече жертви на кибератаки. В мрежите лесно се намират прекусори и оръжия. Скъпа Мария, г-н прокурор, по време на вашите дискусии трябва да решите дали ЕС е достатъчно въоръжен за борба с кибертероризма и дали националните органи си сътрудничат достатъчно. Трябва да реагираме по по-съвременен начин.  Според неотдавнашно проучване 80% от нашите съграждани искат повече мерки за борба с тероризма, така че ви подкрепям на днешната конференция. Мария, всичко добро и  можеш да разчиташ на европейския парламент, ще те подкрепим и с бюджета след 2020 г., допълни Таяни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай