Цацаров: Постигнахме консенсус със САЩ! Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран

Цацаров: Постигнахме консенсус със САЩ! Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран | StandartNews.com

Постигнахме консенсус след консултациите със САЩ, съгласно чл. 20 по Договора за екстрадиция. Първият резултат е налице. Българинът Желяз Андреев няма да бъде екстрадиран, заяви главният прокурор Сотир Цацаров на брифинг в Министерски съвет заедно с правосъдния министър Цецка Цачева.

Той уточни, че по действащия договор в неотложни случаи всяка от молещите страни може да изиска задържане на лица до 60 дни.

„Такова е било поискано и отказано от съда в Добрич за лицето Желяз Андреев. Американската страна ще приеме, че не се касае за неотложен случай. Така няма да се пристъпи към задържане на него и останалите лица. Това е само първия етап", уточни Цацаров.

„При определен срок ще последват искания за екстрадиция по същество с придружаващи документи, които към този момент не са ни предоставени. Юридическите съображения са свързани с това са, че не са налице всички предпоставки за екстрадиция на лицата. Липсва заповед за наказуемост за извършено деяние. Ясно сме посочили, че тези хипотези не са налице. От страна на посланика на САЩ е налице разбиране към проблема", подчерта главният прокурор.

Министърът на правосъдието Цецка Цачева допълни, че на 22-23 май в рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС в София ще се проведе среща между ЕС и САЩ. „ЕС ще са представени от министрите на правосъдието, а САЩ от главния прокурор на страната. Продължаваме с консултациите, контактите и диалога, за да не се стигне до екстрадиция на нашите граждани", увери тя.

„Ние не поставяме под съмнение Договора за екстрадиция със САЩ, но интересите на българските граждани трябва да са защитени от българските институции", категоричен бе Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай