Цацаров: Опитите да ми вменяват грехове са необосновани

Върховни съдии ще има и след Лозан Панов, отсече главният прокурор

Цацаров: Опитите да ми вменяват грехове са необосновани | StandartNews.com

Аз нямам какво да крия от срещата в ЦУМ, просто предпочетох да замълча, дакато чуя всички упражнения отностно моето име, обяви главният прокурор Сотир Цацаров отностно разговора с Георги Георгов и Сашо Дончев. Той бе гост в сутрешния блок на БНТ. 

"Срещата не е била тайна. Teзи, ĸoитo нaпиcaxa в пиcмoтo дo пpeзидeнтa, чe тя e нepeглaмeнтиpaнa, нe ĸaзвaт иcтинaтa. Tя нe e нepeглaмeнтиpaнa, зaщoтo в Бългapия нямa peглaмeнт", добави Цацаров.

Всички тези, които твърдят, че тази среща е нерегламентирана, нека въведем механизъм, по който всички тези срещи станат явни. Нека всичко това бъде регламентирано. Срещата е в ЦУМ, на 200 метра от Съдебната палата. Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които няма да коментирам въпроси, свързани с моята длъжност без да злоупотребявам с нея", отсече главният прокурор.

Аз не намирам нищо нередно да се видя с хора, с които няма да коментирам въпроси, свързани с моята длъжност без да злоупотребявам с нея. Не съм отишъл на скрито, не съм отишъл по нощите. Няма да говоря детайли за тази среща, защото считам, че трябва човек при такива срещи човек да има елементарна коректност и възпитание. За да се срамувам, аз трябва да съм обещал нещо незаконно, да съм извършил нещо незаконно, такова нещо не съм направил. Всеки опит да ми се вменяват такива грехове е, меко казано, необоснован. Може би трябваше и аз да пусна един клип в ютуб. Срещата не е била с обвиняеми и разследвани лица. Срещата дори не е била с лица, обект на проверка. Сашо Дончев и Георги Гергов не са престъпници. Нещата бяха преекспонирани умишлено", каза още Цацаров.

Да се срещнеш в адвокатска кантора, една от най-мастите не е грешно. А не е ли грешно член на Висшия съдебен съвет, същия който пише писъмца, да се среща с лидер на политическа партия? Какво е самочувствието на тези хора, да мерят моя морал? Зная добре механизма на неговия избор, ценостната му система, професионалните му способности. Няма да ги коментирам. Върховни съдии ще има и след Лозан Панов, прокуратура и прокурори ще има и след Сотир Цацаров!", заяви обвинител №1 на републиката по адрес на Лозан Панов.

От обяви също, че от Брюксел не са обърнали никакъв интерес на истерията, която се създава у нас около срещата в ЦУМ, напротив дори е получил положителни оценки за работота си. "Не мога да скрия, че чух изключително добри думи, оценка за работата на прокурори и следователи, с които съм горд. Чух и всичко онова, което е необходимо да бъде направено, за да може Механизма (Механизъм за сътрудничество и проверка, по който ЕК осъществява наблюдение на България и Румъния - бел. ред.) да стигне до своя край, коментира препоръките на от страна на Брюксел главният прокурор. Абсолютно нереалистично е да искаме прекратяване на Механизма от само себе си. Единствената възможност по отношение на България, е това да се дължи на самите наши усилия, смята той. Не можем да очакваме Механизма да бъде прекратен като някакъв дар. Ние имаме възможност да достигнем до един много добър финал - изменение в Наказателния кодекс, изменение в Наказателно-процесуалния кодекс, Антикорупционния закон, завърши Цацаров. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай