Цацаров: Няма масово подслушване на магистрати, политици и журналисти

Цацаров: Няма масово подслушване на магистрати, политици и журналисти | StandartNews.com

Няма масови подслушвания на журналисти, магистрати и политици - това заявиха от прокуратурата и ДАНС след отчета на шефа на Бюрото за СРС, в който се обвиняваше още, че СРС не се използват за тероризъм, нито пък за корупция, а предимно за разбиване на организирани престъпни групи. Главният прокурор Сотир Цацаров и Димитър Георгиев, ръководител на ДАНС, категорично отрекоха да е имало масови подслушвания.

В изказването си Бойко Рашков изтъкна още, че няма нужда депутатите да създават нарочен орган за борба с корупцията, защото исканията за СРС с антикорупционна тематика били много малко. На въпроса за това имало ли е подслушвани политици, магистрати и журналисти, той назова името на Цветан Цветанов, както и на един бивш политик и на един магистрат. Цветанов е бил подслушван, а това се разбрало през 2014 г., когато неговият адвокат поискал записите във връзка със защитата, но му отговорили, че са унищожени. Относно това дали са подслушвани журналисти,Рашков не отговори на въпроса на соцдепутата Александър Симов.

Затова пък отговори главният прокурор, като подчерта, че изнесените факти са дълбоко неверни.

"Мисля, че пред вас бе обрисувана апокалиптична картина на масови нарушения, в която колегите ми, седнали на последния ред - от ДАНС, ДАТО или от МВР, общо взето мълчат, а националното бюро за контрол на СРС се оказва единствената институция, която познава, тълкува закона, спазва го и се бори срещу нашите безобразия. Това не е така", изригна от парламентарната трибуна Цацаров.

Не мога да приема колегите ми да бъдат опетнявани така, защити и институцията, която ръководи, главният прокурор. Не е вярно още, че 10 на сто от всички СРС били за масово подслушване на магистрати, политици и журналисти, това са дълбоко неверни данни, натърти главният прокурор.

"Не е вярно, че няма използвани спецсредства за тероризъм. И аз самият подписвам такива СРС, така, че да се твърди, че това го няма, е спекула. Но да се твърди, че в страната има масово подслушване, е апокалиптична картина, за съжаление", възмути се за пореден път Цацаров. Той нарече онова, което е чул от Бойко Рашков преди това, по-скоро политически пиар, отколкото изказване с юридическа окраска и "евтин пиар, дори не юридически, а политически".

Веднага след него стана и шефът на ДАНС Димитър Георгиев, който потвърди думите на Сотир Цацаров. "Да, така е, няма никакви подслушвания на журналисти. Да не се говори с оглед неразбиране", призова шефът на контраразузнаването. Той посочи, че ДАНС и бюрото за СРС имат различни виждания и в тази връзка Димитър Георгиев е изпратил писмо до шефа на комисията за контрол на СРС Димитър Лазаров. Шефът на ДАТО Цветан Китов обеща да бъде лаконичен и обобщи, че неговата служба използва СРС-та само според закона. Всички проверки на бюрото са получили пълно съдействие.

Веднага след приемането на отчета на Бойко Рашков в залата избухна скандал. Шефът на правната комисия Данаил Кирилов заяви, че е гласувал демонстративно срещу доклада на Рашков. Този доклад беше използван по груб, политически начин. Последва остра реакция от страна на соцлидера Корнелия Нинова.

Току що беше заплашен с политическо уволнение ръководителят на бюрото, избиран от всички ни, скочи соцлидерката. Тя настоя пред Цвета Караянчева по адрес на депутата от ГЕРБ: "Очаквах да ги изгоните. Вашите заплахи са политически натиск за това, че говори истината. Това е в противовес с каквато искате свобода", протестира Нинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай