Цацаров: Чайка идва по споразумение, подписано от моя предшествменик /ОБНОВЕНА/

Решението на президента за избора на новия шеф на ВАС ще е мъдро, вярва главният прокурор

Цацаров: Чайка идва по споразумение, подписано от моя предшествменик /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Главният прокурор Сотир Цацаров не скри учудването си от протеста на "Да,България" и лидера й Христо Иванов заради официалното посещение на руския главен прокурор Юрий Чайка у нас. "А те в кое си качество го отправят тоя призив?", удиви се Цацаров пред медиите.

"Аз съм малко учуден от каква позиция се задава. Демокрация - всеки има правото да призовава и да иска. Влизаш в парламента, когато за теб са гласували съответният брой хора", намекна той за несъстоятелността на тона на бившия правосъден министър, който остана далеч под прага на парламентарната бариера.

Цацаров натърти, че няма как да се намеква за чужди грантове и да се сипят обвинения, "когато политическата ти дейност е резултат от същите тези грантове". "Това е модел, който трябва да следваш. Не го ли следваш, спира спонсорството!", отсече Сотир Цацаров. И добави, че не е казал, че говори за Христо Иванов, а по принцип.

Цацаров обясни още, че руският главен прокурор Юрий Чайка идва по силата на споразумение, подписано между двете прокуратури още по времето на предшественика му Борис Велчев. И по време на сегашната визита предстои подписване на споразумение за сътрудничество в областта на антитероризма, включително и за обучение на прокурори.

По повод вероятността президентът да не подпише указа за избора на новия шеф на ВАС Георги Чолаков Цацаров обясни, че сега на ход е държавният глава. "Той е достатъчно мъдър. Каквото и решение да вземе, то подлежи на изпълнение, а всичко друго са коментари, атаки, викове", коментира главният прокурор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай