Трима от "Килърите" до живот зад решетките (ОБЗОР)

Трима от "Килърите" до живот зад решетките (ОБЗОР) | StandartNews.com

Решението на Апелативния съд във Варна ще бъде обжалвано пред ВКС

Присъдата на Янко Попов бе намалена от 17 на 10 години, а Райчо Стойнев бе оправдан

Апелативният съд във Варна реши съдбата на делото "Килърите" след 8 съдебни заседания, разпитани 10 свидетели, едно вещо лице и 3 дни пледоарии. Магистратите потвърдиха трите доживотни присъди без право на замяна на Шуменския окръжен съд за Петър Стоянов-Сумиста, Георги Вълев и Васил Костов. Тримата са признати за виновни за две убийства. На подсъдимата скамейка са и Райчо Стойнев и Янко Попов. Срещу петимата са повдигнати различни обвинения, включително за палежи и две убийства - на шуменския бизнесмен Румен Рачев и на великотърновския адвокат Петър Лупов. Според прокуратурата подсъдимите са действали като организирана престъпна група, ръководена от Петър Стоянов.

Варненският апелативен съд се произнася за втори път по делото "Килърите", след като ВКС го върна през миналата година заради допуснати процесуални нарушения. Магистратите вчера отмениха първоинстанционната присъда и оправдаха Райчо Стойнев затова, че от началото на 2009 година до неустановена дата на м. юни, е помагал на Петър Стоянов - подбудител, Георги Вълев - подбудител, Васил Костов - подбудител и помагач, Янко Попов - помагач, Георги Трифонов и Владимир Филев - извършители, за умишленото убийство на Румен Рачев. То бе извършенона 3 юли 2009 година пред болницата в Шумен. Филев не е подсъдим, защото е починал. Варненският апелативен съд отмени присъдата и в гражданско осъдителната й част, с която Стойнев е осъден да заплати солидарно с другите подсъдими

обезщетение в размер общо на 650 000 лева

за претърпените неимуществени вреди на наследниците на убития шуменски бизнесмен.

Съдиите във Варна са изменили присъдата и по отношение на Янко Попов-Туцо и са го оправдали за това, че е помагал с действия и с користна цел за убийството на Румен Рачев. Поради това съдът намали наказанието му от 17 на 10 години лишаване от свобода. Попов ще заплати 943,92 лв разноски за съдебномедицинска експертиза в полза на ВСС и солидарно с другите подсъдими разноските по делото, които възлизат на 739,99 лв. Присъдата на Варненския апелативен съд подлежи на касационна проверка в 15-дневен срок пред ВКС.

Пред декември 2013 година Шуменскияj окръжен съд призна вината на Петър Стоянов-Сумиста, Васил Костов-Кеца, Янко Попов-Туцо, на бизнесмена от Търново Георги Вълев, на бившия полицай Петър Атмаджов и на хижаря Райчо Стойнев за убийствата на Борислав Георгиев - изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", на търновския адвокат Петър Лупов и на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Престъпната група бе осъдена също за палежи, побои, лихварство и за притежание на незаконни оръжия. Тогава първата съдебна инстанция наложи три доживотни присъди без право на замяна на Петър Стоянов, на Васил Костов и на Георги Вълев. Останалите от групата на "Килърите" - Янко Попов, Райчо Стойнев и Петър Атмаджов получиха по-леки присъди.
В края на февруари 2014 година

Варненският апелативен съд отмени присъдата

на ШОС в частта за убийството на Борислав Георгиев и оправда подсъдимите за това деяние. Втората съдебна инстанция призна вината на Петър Стоянов, Васил Костов и Георги Вълев да са подпомагали с действия убийствата на Петър Лупов и на Румен Рачев и им наложи наказания "доживотен затвор" при "специален" режим в затвор от закрит тип. За същите деяния съдът намали присъдата на Янко Попов от 17 на 15 години затвор и на Райчо Стойнев, съден само за помагачество за убийството на Румен Рачев. Наказанието на Стойнев бе намалено от 15 на 7 години затвор.

След като през 2015 година Върховният касационен съд отмени присъдата, произнесена от друг състав на апелативния съд в частта за убийствата на адвоката Петър Лупов и на бизнесмена Румен Рачев, Варненският апелативен съд в 8 заседания разгледа казуса за втори път като разпита 10 свидетели и едно вещо лице, поискани от страните. На излизане от съдебната зала Вълев каза, че не е очаквал отново да получи доживотна присъда, но въпреки това все още вярва в правосъдието. Стоянов пък обясни, че не смята, че има доживотна присъда, тъй като

все още не се е произнесъл Върховният съд

който може да си каже думата в 15-дневен срок. Адвокатът Карен Бейлерян посочи, че решенията на Варненския апелативен съд за доживотните присъди ще бъдат обжалвани пред ВКС. Според него с представените от защитата доказателства Върховният съд може да стигне до съвсем различна присъда и да оправдае подсъдимите.

След произнасянето на присъдата прокурорът Ася Петрова каза пред медиите, че през следващите дни обвинението ще реши дали да бъде протестиран днешният съдебен акт в частта му, която оправдава Райчо Стойнев и намалява наказанието на Янко Попов. Тя допълни, че е удоволетворена от изхода на делото, защото втори съдебен състав потвърждава доживотните присъди без право на замяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай