Съдът гледа делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина

Съдът гледа делото срещу Йоан Матев за убийството в Борисовата градина | StandartNews.com

Софийският градски съд ще заседава днес по делото срещу Йоан Матев. Той е обвинен за убийството на 16-годишния Георги Игнатов в Борисова градина през 2015 г. Процесът не успя да започне през декември по настояване на адвокатите на Матев. Те поискаха време, за да формират защитната си теза - че клиентът им не е убил Георги Игнатов.

През 2017-та на Матев бе определена най-леката мярка за неотклонение „подписка" от първоинстанционния съд, но след протест на градската прокуратурата Апелативният съд го остави под стража. Това се случи в средата на месец ноември.

На предишното заседание стана ясно, че родителите на Георги Игнатов са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители. Гражданските им искове срещу Йоан Матев са за 400 хиляди лева.

Йоан Матев беше задържан и обвинен близо две години след убийството, като разследващите тогава обявиха, че веднага след престъплението си е променил трайно външния си вид, за да не бъде разпознат по разпространените от МВР кадри от охранителни камери.

Държавното обвинение твърди, че Матев е забелязал случайно жертвата си на пейка в Борисовата градина и го е убил с един удар с нож. От доказателствата по делото обаче не може да бъде извлечен мотив.

Държавното обвинение твърди, че двете момчета не са се познавали преди това, а Матев просто е решил да нападне Игнатов.

Ако бъде признат за виновен, Матев ще излежава между 5 до 12 години затвор, тъй като е бил непълнолетен към момента на извършване на убийството. За подобно престъпление пълнолетните извършители могат да получат между 15 години и доживотен затвор без замяна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай