Росен Ангелов е обвинен за шестте убийства /ЕКЗЕКУЦИЯТА В ДЕТАЙЛИ/

Росен Ангелов е обвинен за шестте убийства /ЕКЗЕКУЦИЯТА В ДЕТАЙЛИ/ | StandartNews.com

Росен Желев Ангелов е привлечен като обвиняем за шесторното убийство в Нови Искър, заяви шефът на НСлС Борислав Сарафов на общ брифинг с прокуратурата и МВР.

Той обаче все още е на свобода и не е заловен.

"Росен Ангелов е имал интимна връзка с Кети, която е продължила 6 месеца преди убийството, има и три присъди "лишаване от свобода", обясни Сарафов. - Първата му присъда е от 1984 г., затова че е откраднал лично имущество. Втората му присъда е от 1999г. - на 2 юли 1997 г. в София е наказан със 7 години за изнасилване. През 2002 г. е освободен предсрочно. Третата присъда е влязла на 22 декември 2009 г. - на 12 февруари 2007 г. в Луково е съблякъл дете на 12 години. Осъден е за 8 години. Лицето не е приведено за изтърпяване на наказанието, тъй като се е укрил. Той е обявен за издирване на 8 септември 2009 г. Освен тези присъди Ангелов е обект на досъдебни производства", допълни Сарафов.

Той допълни, че при убийствата Росен е произвел по един контролен изстрел във всяка от жертвите, за да е сигурен, че ги е довършил.

"От доказателствата е установено, че е действал сам и не е имал съучастник, обясни Сарафов. - По делото в рамките на изключително кратък период бяха извършени огромен брой процесуално-следствени действия. Извършени са 16 огледа на местопроизшествия и претърсвания, извършени са 91 експертизи. Бяха разпитани 21 свидетели, някои от тях и пред съдия. Извършени са стотици разузнавателни беседи. Прякорът на Росен Ангелов е „горският човек", обясни той и добави:

"Направил е опити за заличаване на следите, включително и разместване на телата. Тази къща в тази нощ действително е била къща на ужасите. Нямаме доказателства какво точно е станало там, но това което имаме доказателства е, че е убил жертвите една по една като се е качил да прочисти къщата от други лица, намиращи се там. Първо са убити Неделчо, Георги и бабата на първия етаж. Нанси и Боби са се качили на втория етаж, за да се скрият. Ангелов е ритал с крак всяка врата и ги е търсил. Той е убил всички лица в тази къща, включително и кучето."

Подробности разказа и главен комисар Младен Маринов.

"Мотивът на извършителя на убийството е личен и е свързан с интимни отношения и връзка с Кети Кюхова – тя е била убита първа, заяви той. - Екипът, който работи по разкриване и установяване на престъпното деяние продължава работа. Чака се резултат от още много експертизи. По отношение на издирване на извършителя е създадена организация. По разпореждане на премиера Бойко Борисов са включени всички сили, включително и на българската армия. Информацията за извършителя е, че той е изключително опасен, склонен е към насилствени действия, най-вероятно е въоръжен. По време на огледите са открити части от ръчни гранати, запалки за тях, търсел е да се снабди с огнестрелно оръжие. Министърът на вътрешните работи е свикал щаб за провеждане на мащабна операция по издирване на извършителя. С оглед на сигурността на населението около място, където последно е засечен, е наситено с полицейски сили. Включени са сили и средства на „Гранична полиция". Лицето дълъг период от време се е укривало. Предприел е всички мерки да затрудни неговото откриване", заяви Маринов.

По думите му Росен е имал преднина, защото деянието е извършено на 31 декември през нощта, а на 2 януари са били открити телата. „Вчера бяха проведени няколко операции по получена информация за възможни пребивавания на лицето. Бяха открити много важни веществени доказателства. По отношение на къщата до село Луково, към момента на провеждане на операцията информацията не беше точна за местонахождението на къщата. Мотивът за извършване на престъплението е личен, свързан е с интимни отношения и връзка с пострадалата. Лицето има особен характер и го правят изключително раздразнителен в случаи, когато бъде отхвърлен. Проявявал е и ревност към мъжа, с когото тя е живеела на семейни начела. Майката на Кети е била наясно с тази връзка", допълни Маринов и уточни, че това са свидетелски показания.

„Според нас Кети е била първата жертва. Останалите са били за заличаване до достигането до извършителя. Кети най-вероятно е била убита не там, където я намерихме. Ако извършителят съдейства, може да се получи промяна", каза още Младен Маринов и посочи, че тя е била застреляна в гръб.

Директорът на СДВР Ивайло Иванов разясни подробности от профила на убиеца.

"Според психопрофила на Росен Ангелов той е хитър, лукав, прикрит и се стреми да налага на околните своите мисли и чувства, заяви той. - Психически здрав е, но дотолкова доколкото показва, че няма психически заболявания. Къщата е необитаема, няма известни собственици. Това е постройка, за която не съществуват документи в правния мир. Това затруднява установяване на някаква собственост. Имаме данни за наличието само на един пистолет. Другото е оперативна информация", заяви Иванов. По думите му най-вероятно оръжието му е незаконно – 22 калибър.

Попитан как се е издържал Росен Ангелов, той отговори, че е взимал от свой познати дребни суми и е помагал на Кети за извършването на нейни дейности.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай