Пускат Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест

Снимка: БГНЕС архив

Пускат Десислава Иванчева и Биляна Петрова под домашен арест | StandartNews.com

Обрат настъпи днес в процеса срещу бившия кмет на район „Младост" в София Десислава Иванчева. Тя и заместничката й Биляна Петрова излизат под домашен арест. Това реши специализираният съд. Решението ще влезе в сила, след като стане ясно дали прокуратурата ще обжалва. В ареста остава третият обвиняем – Петко Дюлгеров.

От 25 октомври обвинените за подкуп бивша кметица на "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова излизат от килиите и ще бъдат под домашен арест. Това определи съдията от спецсъда Иво Хинов в края на днешното заседание, на което бяха разпитани 11 свидетели на обвинението.

Досега съдът отказваше да промени мярката им за неотклонение с по-лека с мотиви, че предстои разпит на свидетели и да не им бъде оказано влияние, въпреки че и Иванчева и Петрова бяха отстранени от длъжност. Днес, след като бяха разпитани свидетелите, това основание отпадна. Смекчената мярка - домашен арест, ще влезе в сила от следващото заседание на съда - на 25 октомври, когато бъде разпитан последният свидетел посочен от прокуратурата, сегашният и.д. кмет Румен Русев. Тогава се очаква да бъде разпитана и столичният кмет Йорданка Фандъкова.

Повечето свидетели днес бяха общински служители и никой от тях не каза да е чувал или знаел Иванчева да е искала пари. Главният архитект на София Здравко Здравков свидетелства, че тя е бавела много преписки за частни проекти, но и той отрече да е получавал сигнал за корупция срещу нея. Стана ясно още, че Здравков е делегирал права на Иванчева да задвижва тези преписки за строеж, което не било обичайна практика.

В хода на разследването стана ясно, че срещу Иванчева е имало много сигнали и в Столична община са били наясно с проблемите в „Младост". Здравко Здравков каза, че още през ноември 2017 г. е уведомил Специализираната прокуратура за забавени преписки от Иванчева. Той обясни, че първо два пъти е сезирал комисията по архитектура към Столичния общински съвет и едва след това се е обърнал към прокуратурата.

„Става дума за 7 случая на забавени преписки от по 7 месеца. Подозирах, че има умишлени действия", каза главният архитект. И допълни: „Как от 24 района в София само един не може да си свърши работата? Беше очевидно, че просто не иска да я свърши".

На предишното заседание на спецсъда, показания даде и основният свидетел по делото Александър Ваклин. Бизнесменът разказа тогава, че лично за пари с Иванчева не е говорил, а тези разговори водил с Дюлгеров, след като вече подал сигнал в прокуратурата. На първата им среща Дюлгеров му казал, че „сметките ги прави" зам.-кметицата Биляна Петрова и обикновено бизнесмените трябвало да дадат на нея и на Иванчева суми, които се равняват на между 3 и 5% от разгърнатата застроена площ. След възмущение на Ваклин от прекомерно високата цена и пак с посредничеството на Дюлгеров, била договорена сумата от 500 000 евро за всички проекти на Ваклин в „Младост".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай