Прокурор Гешев: КТБ е най-голямата измама в историята ни (ОБНОВЕНА)

Капиталът е бил изяден още през 2011 г., обяви магистратът

Прокурор Гешев: КТБ е най-голямата измама в историята ни (ОБНОВЕНА) | StandartNews.com

КТБ представлява най-голямата финансова измама с корупционен привкус в българската история, обяви административният ръководител на Специализираната прокуратура Иван Гешев. Той даде пресконференция по повод внесения обвинителен акт към 18 души.

Едва ли може да се сравни с друга такава афера в световната история. С тези пари можеше да се превъоръжи армията и да се построят всички магистрали заедно. Делото е може да се сравни с с операция между апандисит и присаждане на глава. Задачата, която седеше пред екипа по това дело, беше със сложност на това с дизелов двигател да се кацне на луната. Към момента ние смятаме, че сме кацнали, как ще продължи процесът, да видим.Не се съмнявам в българския съд. Очаквам бързина.  За първи път има вътрешен одит на банката, има експертиза на цялостната дейност на кредитиране. За първи път има щета, която е съизмерима с проценти от БВП на страната, заяви Гешев.

Не е пресилено да се определи това дело като уникално, както и  изключително сложно. Причината за недоверието на обществото е неефективният процес", каза още Гешев и допълни, че документите по делото са колкото читалищна библиотека. "Това не е повод за гордост. Ние няма да кажем днес кой е виновен, това е работа на съда", отсече той.

Още през 2011 година капиталът е изяден и е липсвал, ако БНБ си е свършила работата тогава, лицензът на банката трябваше да бъде отнет. Активите на банката са малко над 1,3 милиарда, в тях влизат кошчета за боклук, химикалки. Милиард и половина са раздадени в пликчета и чувалчета. Над милиард са разпиляни във вложения, в ТВ7 са наляти 300 милиона лева", каза още Иван Гешев и разкри, че освен Николай Бареков, има данни и за други политици получавали пари в чувалчета.

Никой не спасява пирамиди, затова КТБ не беше спасена от държавата. Ако не беше станало това с КТБ, банката щеше да фалира в края на 2016 година, което щеше да е катастрофално за банковата система на страната. И това щеше да стане с 10 и повече милиарда лева. Единствената служба, която си свърши качествено работата беше прокуратурата. Няма създадени документи по кредитни досиета, те лиспват. Цветан Василев не се притеснява от българското правосъдие, а от европейското. Трябва да се сложи край на политико-икономическите зависимости. КТБ рухна по естествен начин, заяви Гешев.

Ръководителят на Специалната прокуратура разкри също, че определени служители са извършили проверка в БНБ и са заявили, че проблем няма. "Наказателна отговорност според българския закон г-н Искров не може да носи, но има и престъпления по служба на лица от БНБ, които не са си свършили работата и вместо надзор са осъществявали по-скоро закрила, обяви Гешев.

Това дело ще се разреши от експертизи и документи. КТБ нито е здрава, нито е системна, а в последните години от съществуването си, не е и банка. Тя може да се определи като пирамида, ако цитираме проф. Ханке, като инвестиционна схема и неустойчив бизнес модел, ако цитирам г-н Хампарцумян, а ако цитирам екипът, с който работих – финансова къща и личният портфейл на мажоритарния собственик на банката, завърши Иван Гешев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай