Прокуратурата с 2 обвинения към доктор Димитров

Прокуратурата с 2 обвинения към доктор Димитров | StandartNews.com

Прокуратурата повдига две обвинения на д-р Иван Димитров, който застреля крадеца Жоро Джевизов, под прякор Плъха в двора си. Това съобщи на пресконференция наблюдаващият прокурор Георги Пенев.

Едното обвинение е за причиняване смъртта на друго лица при превишаване на пределите на неизбежна отбрана. Второто обвинение е за незаконно притежание на огнестрелно оръжие (пистолет Валтер) и 17 броя боеприпаси. Наказанието, което законът предвижда по първото обвинение е до 5 години лишаване от свобода, а по второто обвинение – от 2 до 8 години затвор.

Д-р Димитров е направил пълни самопризнания за случилото се, но все още не е открито оръжието на престъплението. Той има на глезена си порезна рана, но не е установено дали е от нож, или от метална тръба. Лекарят сам е обработил раната си, като преди това е почистил ръцете си от частиците от стрелбата. Самият той е казал пред разследващите, че е изпразнил целият пълнител на пистолета в крадеца. Пострадалият има само една рана от упор, от която е починал. „Д-р Димитров е имал двама помагачи, с които е опитал да прикрие следите от престъплението. С тяхна помощ е била почистена кръвта рано сутринта, събрани са били гилзите, изхвърлено и укрито е било оръжието", каза окръжният прокурор. Докторът е помолил да бъдат изтрити и два от записите от камерите, на които е била заснета стрелбата, каза още окръжният прокурор Румен Попов.

По събраните досега доказателства няма данни пострадалият и доктора да са се познавали. По данни от прокуратурата крадецът наистина е бил въоръжен с отверка и нож, които са били открити в джоба му, т.е. не са били извадени. Помагачите на доктора – приятел и леля му, са го молили да се обадят на тел. 112, но той е отказал да се съобщи. Прокуратурата и полицията са стигнали до разкритията без негово съдействие. Последвал е и отказ да каже за престъплението. Пълните самопризнания той е направил от момента на повдигането на обвиненията спрямо него. По време на разпитите той е обяснил от къде се е снабдил с оръжието.

До късно вечерта снощи са били извършени множество процесуално следствени действия и експертизи, разпитани са били и 15 свидетели.

Д-р Димитров днес ще бъде освободен от ареста с „подписка", заради липса на опасност да се укрие, или да извърши още престъпления, но процесът срещу него предстои.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай