Прокуратурата повдигна обвинения на задържаните „печатари“ на фалшиви пари

Снимка: МВР

Прокуратурата повдигна обвинения на задържаните „печатари“ на фалшиви пари | StandartNews.com

Специализираната прокуратура повдигна обвинения на четиримата, задържани за участие в организирана престъпна група за производство и разпространение на фалшиви банкноти. Предстои да бъдат повдигнати и други обвинения на някои от арестуваните – за изготвяне на фалшиви лични документи и държане на наркотици с цел разпространение.

Участниците в групата бяха задържани на 20 октомври в "Слънчев бряг" и Пловдив. Машината за фалшиви пари се намирала в подземието на хотел "Кантилена". При акцията бяха намерени над 11,5 млн. евро. Двама от обвинените са задържани в процес на изготвяне на фалшиви банкноти в модерно оборудваната за целта печатница.

В Пловдив, в дома на единия от обвинените, са открити готови фалшиви банкноти с номинал 100 евро за 2 милиона 170 хиляди евро, както и с номинал 50 щатски долара на стойност 100 000 долара. Във въпросното жилище са намерени холограмни стикери за банкноти и за български документи за самоличност, както и машини за поставянето им. Иззети са челни страници за български паспорти, както и 3,5 кг зелена листна маса, реагираща на канабис.

Събраните доказателства, сред които има и специални разузнавателни средства, сочат, че групата е организирана в началото на 2018 г. Според експерти от "Европол" и "Сикрет сървис", които съдействат по случая на българските разследващи, фалшивите банкноти са с изключително високо качество.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай