Прокуратурата оспори сделката за небостъргача в кв. "Стрелбище"

Прокуратурата оспори сделката за небостъргача в кв. "Стрелбище" | StandartNews.com

Прокуратурата протестира решение на Столичния общински съвет от 2006 година, с което е извършена замяна на реални части в имот - частна общинска собственост на кръстовището на бул. "България" и бул. "Иван Евст. Гешов". Имотът е с обща площ 3060 кв. м. и е заменен с имот на фирма "НИКМИ" АД с обща площ от 374 кв. м.

Според прокуратурата при постановяване на решението си Столичния общински съвет (СОС) е допуснал съществени нарушения на административнопроизводствените правила по издаване на решението си, както и нарушения на материалния закон - ЗОС, ЗС и ППЗДС. Затова е актът е оспорен в Административния съд София - град с искане да бъде обявен за нищожен.

Става въпрос за имота на кръстовището, на който именно "НИКМИ" смята да строи многоетажна административна сграда. Жителите на "Стрелбище" многократно излизаха на протести срещу разрешението там да се издигне небостъргач, а самият главен архитект на столицата Здравко Здравков отказа да одобри подробния устройствен план на НИКМИ поради противоречието му с Общия устройствен план през септември месец тази година и отказа да изпълни решението на съда.

Според прокуратурата при постановяване на решението не са спазени изискванията за управление и разпореждане с общинско имущество; не са спазени нормативните изисквания по прекратяване на съсобствеността върху имот; не е проведен търг за него; пренебрегнато е наличието на спор за материалното право на собственост върху парцела, което е било пречка за извършване на замяната.

"Поради констатираните множество нарушения СГП, в изпълнение на възложените ѝ с Конституцията и законите правомощия, свързани с гарантиране върховенството на закона в Република България, поиска от съда прогласяване нищожността на решение № 799 по протокол № 91/26.10.2006 г. на СОС, с което е била извършена замяна на реални части в имот - частна общинска собственост с имот - собственост на фирма "НИКМИ" АД", съобщават от СГП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай