Прокуратурата и МВР ще борят търговията с насипен тютюн

Прокуратурата и МВР ще борят търговията с насипен тютюн | StandartNews.com

Търговията с насипен тютюн изисква съсредоточаването на усилията на МВР и Прокуратурата. Това е един изцяло черен пазар, който най-често оперира с доставки от врата до врата. Той функционира много интензивно. Това каза главният прокурор Сотир Цацаров по време на по време на представянето на резултатите от четвъртото тримесечие на 2017 година на тенденциите и нивата на незаконна търговия с цигари. Той коментира и рекламите за тютюневи изделия.

"Всички сме наясно, че цигарите са опасни за здравето. Тази реклама трябва да показва съвсем ясно опасността от тютюнопушенето. Ако подобно нещо се прави, то трябва да се прави без лицемерие. Ако заключим цигарите в каси по супермаркетите и не ги показваме, защо щандовете за алкохол се показват. Ако правим нещо трябва да го правим с равна мяра за всички, не трябва да се ощетява единият сектор, а другият - не. Колкото са вредни цигарите, толкова е вреден и алкохолът", отбеляза главният прокурор.

„За мен проблемът с начина на търговия на насипен тютюн е много силен и Прокуратурата и МВР трябва да обърнат много голямо внимание на това", каза още Цацаров.

По-рано бе съобщено, че контрабандата на цигари у нас за последното тримесечие на 2017 г е 6,6%. В сравнение с предходното тримесечие се отчита леко повишение с 0,6%, но на годишна база намалението е с 1,2%. По време на конференцията представиха резултати от проучване на пазара чрез събиране и анализ на празни кутии от цигари. Обхватът на проучването включва 20 големи града в страната или 47% от населението. Предлагането на незаконни марки цигари включва много разлини видове – над 30-40, показа още анализът. 10 града са над средното ниво на контрабандата, а 10 са под средното. Градовете, в които има увеличение на контрабандата, са Ямбол, Стара Згора, Асеновград, Габрово. В София процентът на незаконната търговия с тютюн е 5,5%.

България се класира доста добре в сравнение с другите страни от ЕС – Великобритания и Ирландия са в челото на негативната класация с проценти на контрабанда между 30 и 38%. В сравнение с нашата съседка Румъния, която отчита 18,3% незаконно предлагане на марки цигари, ние запазваме добри позиции с три пъти по-малък процент. От голяма важност е да не се въвеждат нови минимални нива на акциза върху цигарите, е един от изводите на анализа. Браншът, в лицето на тютюневите компании и асоциациите в сектора, се обедини против екстремните регулации в сектора.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай