Предлагат нова инструкция за борбата с корупцията по високите етажи на властта

Пламен Георгиев, Снимка: БГНЕС архив

Предлагат нова инструкция за борбата с корупцията по високите етажи на властта | StandartNews.com

Прокуратурата и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) представиха за обществено обсъждане проект на инструкция за взаимодействие при извършване на съвместната работа по противодействие на корупцията по високите етажи на властта. "Целта на документа е на базата на досега съществуващото сътрудничество, да се надгради и доразвие взаимодействието между двете институции", гласят част от мотивите на главния прокурор Сотир Цацаров и на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев.

Определен от прокурор номер едно негов заместник и конкретен член на КПКОНПИ, определен със заповед на председателя на Комисията, ще отговарят пряко за координацията между двете институции. От проекта става ясно, че основно звено в борбата с корупцията във властта ще е постоянно действаща Контактна група, в която ще влизат прокурор от ВКП, административният ръководител на Специализираната прокуратура и директорът на дирекция "Противодействие на корупцията" в КПКОНПИ.

Контактната група ще заседава минимум веднъж месечно, като в срещите ще могат да участват представители на НАП, митниците, МВР, ДАНС, Бюрото по защита на свидетели при главния прокурор и други институции. Контактната група ще координира и оперативното взаимодействие на регионално ниво. При ситуации, в които са необходими неотложни действия, то незабавно КПКОНПИ ще трябва да уведомява административен ръководител на съответната прокуратура или дежурен прокурор. Като изрично е уточнено, че уведомяването и, съответно, дадените указания от прокурора трябва да стават в писмена форма.

Разписани са и конкретните стъпки, по които ще действат двете институции в ситуация за сигнал срещу висш представител на властта, за когото има данни за корупция: "Когато въз основа на доклада за извършената оперативно-издирвателна дейност е прието от КПКОНПИ решение за оперативно взаимодействие с органите на досъдебното производство, компетентната прокуратура и органите по чл. 16, ал. 2 ЗПКОНПИ съгласуват и се подпомагат взаимно във връзка с организацията и провеждането на неотложни и първоначални действия по разследването. Съгласуването на първоначалните действия по разследването се извършва своевременно, но не по-късно от пет дни преди началото на планираните действия".

Обект на планиране ще са още: конкретните необходими първоначални действия по разследването и последователността на провеждането им; организационни мерки, свързани с провеждането на първоначалните действия за разследване – осигуряване на съдействие от МВР и други държавни органи, поемни лица, вещи лица, специалисти-технически помощници и други; анализ на необходимостта и сформиране на екип по реда на чл. 138, т. 8 Закона за съдебната власт (ЗСВ); анализ на необходимостта и предвиждане на използване на специални разузнавателни средства в досъдебното производство; анализ на необходимостта от осъществяване на правомощията на Бюрото по защита при главния прокурор; анализ на опасността участник в престъплението да се укрие, да извърши друго престъпление или да укрие доказателства и вземане на мерки за предотвратяване на това.

Инструкцията дава конкретни насоки и как да се действа, ако сигнал за корупция бъде получен в прокуратурата, но не са налице достатъчно данни за образуване на досъдебно производство. В подобни ситуации прокурорът "може да възложи извършването на проверка по реда на чл. 145, ал. 1, т. 3 ЗСВ с писмено разпореждане, което съдържа конкретни указания за обстоятелствата, които следва да бъдат установени, и срок за извършване, който не може да бъде по-дълъг от два месеца". От своя страна, служителите на КПКОНПИ ще трябва да изготвят подробна справка за извършената проверка.

"Провеждането на обществено обсъждане на проекта в по-кратък времеви период би дало възможност за ускорено приемане на подзаконовия нормативен акт, което да осигури пълноценно, регламентирано и по-ефективно взаимодействие между ПРБ и КПКОНПИ по противодействието на корупцията и отнемането в полза на държавата на незаконно придобитото имущество", пише в мотивите към проекта на инструкция, което обяснява и защо мнения по нея ще се приемат през отпускарския сезон.

"Проектът не е съпроводен със справка за съответствие с европейското право, тъй като не се отнася до актове на Европейския съюз, с които е направена хармонизация на регламентираната материя", уточняват от прокуратурата и КПКОНПИ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай