Поради заболяване на кандидат отложиха избора за шеф на апелативната спецпрокуратура

Снимка: БГНЕС архив

Поради заболяване на кандидат отложиха избора за шеф на апелативната спецпрокуратура  | StandartNews.com

Избирането на ръководител на Апелативната специализирана прокуратура днес беше отложено заради заболяване на един от кандидатите. Шефката на Софийската градска прокуратура Емилия Русинова, която е един от кандидатите за поста, е депозирала молба за отлагането на процедурата заради внезапно заболяване, като заявява, че ще представи своевременно и болничен лист, съобщава сайтът news.lex.bg.

Молбата беше докладвана от главния прокурор Сотир Цацаров. Прокурорската колегия единодушно реши да отложи избора за 26 септември. Кадровиците уведомиха другия кандидат – следователя Бойко Атанасов.

Шефското място в Апелативната специализирана прокуратура бе освободено през март, когато тогавашният ръководител Даниела Попова подаде оставка по лични причини. В обявения конкурс се явиха двама кандидати – Емилия Русинова и Бойко Атанасов.

От лятото на 2016 г. Русинова е градски прокурор на София. Завършила е юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски". Започва работа като следовател, а от 2001 г. е прокурор. Първо работи в Софийската районна прокуратура, а през април 2009 г. е повишена в СГП. В периода от 2014 г. до 2016 г. беше зам.-шеф на градска прокуратура.

В началото на концепцията си Русинова се спира на чл. 169, ал. 1 от ЗСВ, според който за административен ръководител се избира магистрат от същото или по-високо ниво, а само по изключение от по-ниско. В тази връзка тя казва, че от нея зависи да убеди Прокурорската колегия, че ще се справи със задачата и така ВСС да направи изключение и да я избере за шеф на апелативната спецпрокуратура.

Другият кандидат – Бойко Атанасов, е завършил право в ЮЗУ „Неофит Рилски" в Благоевград. Работи в съдебната система от 1997 г., като през целия си професионален път е бил следовател. Мотивацията му да се кандидатира за поста е свързана с „необходими и наложителни промени по начина на разследване на организирана престъпност и корупционни престъпления", като определя работата на спецпрокуратурата като незадоволителна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай