Очаква се избор на нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура

Снимка: БГНЕС архив

Очаква се избор на нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура | StandartNews.com

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет ще избира нов шеф на Апелативната специализирана прокуратура. Кандидати за поста са настоящият градски прокурор на София Емилия Русинова (на снимката) и известният с критиките си към ръководството на прокуратурата следовател - Бойко Атанасов, съобщава БНР.

Пътят към избора отвори изненадващата оставка на първия шеф на спецапелативната прокуратурата Даниела Попова. През март тя поиска да се оттегли - според официалната версия, по лични причини, а прокурорската колегия каза "да" с пълно мнозинство. За временен шеф беше избран прокурор Николай Найденов, но той не е сред кандидатите за поста.

За фаворит за него се сочи Емилия Русинова. Тя оглави Софийската градска прокуратурата преди две години, заменяйки предсрочно подалия оставка Христо Динев.

Бойко Атанасов говори открито за проблемите на прокуратурата. Негови са твърденията за наличието на шпицкоманда в прокуратурата, която под ръководството на Сотир Цацаров шантажира политици и магистрати с дела "на трупчета" срещу неизвестен извършител. Срещу него има и дисциплинарно производство, което прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет образува по предложение на конкурента му в състезанието днес - градският прокурор на София Емилия Русинова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай