Няма да позволим изборите да бъдат решени с външна намеса

Няма да позволим изборите да бъдат решени с външна намеса | StandartNews.com

Изборите не могат да бъдат решени и няма да се позволи да бъдат решени с външна намеса. Това заяви пред журналисти главният прокурор Сотир Цацаров, цитиран от БГНЕС.

„Не може да се позволи в тази обстановка на първо място да се осъществява посегателство върху свободата и начина, по който протича предизборната кампания. Не може да се позволи в тази обстановка друга държава да осъществява намеса, която очевидно е насочена не в интерес на българските национални интереси", заяви главният прокурор.

Цацаров посочи, че тази предизборна кампания е по-различна от други, с оглед на субектите, които участват в нея. „Не мога да кажа, че тя е по-различна от гледна точка на някои форми на намеса. Трябва да е ясно едно - изборите в България са избори, които трябва да бъдат решени от българските граждани. Резултатът от изборите трябва да бъде плод на свободната воля и гласуване на българските граждани. Изборите не могат да бъдат решени и няма да се позволи да бъдат решени с външна намеса", предупреди Цацаров. Според него, обаче трябва да отчитаме и ситуацията, в която се намираме-международната и географското положение, и да сме заинтересовани от добри отношения с южните ни съседи.

„Но, цената на заплахата от това, което може да ни се случи, може би не трябва да бъде цената на това, което ни се причинява. Държавата не може да гледа безучастно на това", убеден е главният прокурор. От друга стана той коментира и случая с наложената забрана от ДАНС на турски гражданин да влиза в България за 5 години, като заяви, че нямало изгонен турски гражданин, а „има турски гражданин, спрямо когото е приложен законът".

„Причината е защита на националната сигурност, не мога да дам повече подробности. Известно ми е всичко, което е осъществено от службите на ДАНС. Осъществено е в пълна координация и с нас. В конкретния случай председателят на ДАНС е изпълнил задълженията си. Мисля, че по същия начин следва да бъде постъпвано по отношение на всички други лица, които по същия начин действат в тази обстановка. Не става дума за предизборна обстановка, влияние или политически стремежи, става дума за националната сигурност на страната", посочи Сотир Цацаров. Той поясни, че не става дума за бежанците, а за действия срещу националната сигурност и териториалната цялост на страната.

„Мисля, че ще има и други такива случаи. За това отговаря председателят на ДАНС, но можете да сте сигурни, че това, което те правят е напълно в интересите на страната и закона. Председателят на ДАНС е свършил работата си. Тя е резултат на координирани усилия на институциите. Този пример няма да останат единствен, ако нещата останат в тази посока. Запознат съм с цялата информация, но тя е класифицирана", каза още главният прокурор Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай