Назначиха Пламен Димитров за шеф на "Антикорупция"

Назначиха Пламен Димитров за шеф на "Антикорупция" | StandartNews.com

Народните представители избраха Пламен Георгиев Димитров за председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество.

„За" избирането му гласуваха 148 депутати, 66 бяха „против", а 4 се въздържаха. Новоизбраният председател на комисията е предложение на ГЕРБ. За другия кандидат, Николай Иванов Николов, предложен от БСП, „за" гласуваха 79 народни представители, 62 „против" и 73 „въздържал се".

Според приетите правила за избран се счита кандидатът, за който са гласували повече от половината депутати в зала. Като вече избран председател Пламен Георгиев ще предложи свой заместник и трима членове на комисията. Те също ще бъдат избрани от депутатите.

В дебатите от ГЕРБ попитаха бил е кандидатът Николай Николов общински съветник в Ловеч. От БСП изтъкнаха, че общинските съветници се избират от хората, а зам.-министрите, какъвто е бил Пламен Георгиев - от правителството.

Пламен Георгиев Димитров, който е предложен от ГЕРБ и „Обединени патриоти", е бил прокурор в Софийска районна и Софийска градска прокуратура, зам.-административен ръководител в Специализираната прокуратура, както и зам.-министър на правосъдието. От 2013 година до момента е председател на Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество. Удостоен е с наградата „Джовани Фалконе"- за висок професионализъм и принос в борбата с престъпността. Пламен Георгиев е преминал обучение в академията на ФБР за борба с корупцията в публичната сфера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай