Надзирателите в затворите пак настояват за увеличение на заплатите

Снимка: БГНЕС архив

Надзирателите в затворите пак настояват за увеличение на заплатите | StandartNews.com

Затворническите надзиратели искат адекватно увеличение на заплатите заради инфлацията и драстичния скок на цените. Това става ясно от писмо на Синдиката на служителите в затворите в България (ССЗБ) до правосъдния министър Цецка Цачева и заместника ѝ Николай Проданов, в което организацията настоява за двустранна среща за обсъждане на бюджета за следващата година.

Един от въпросите, които синдикатът иска да обсъди с министър Цачева е за ново увеличение на заплатите и той е формулиран така: „Адекватно увеличение на основните месечни възнаграждения (заплати), предвид инфлацията, драстичния скок на цените на стоки, услуги от първа необходимост, данъци, такси и др. производни".

Надзирателите напомнят, че в бюджета за тази година не са били приети исканията им за увеличение на парите за персонал, което доведе и до мащабните протести в началото на годината. След тях обаче беше постигнато исканото отдавна изравняване на заплащането с това в МВР. В края на март беше постигната договорка за отпускане на 15 млн. лева, с които трябваше да бъдат увеличени и заплатите. Тогава Цецка Цачева подчерта, че парите няма да бъдат раздавани „на калпак", а основно на тези служители, които работят пряко със затворници.

През лятото надзирателите отново писаха на Цачева и Проданов, за да напомнят за поетите ангажименти за увеличаване на щатната им численост. Тогава те искаха да получат и информация за броя на служителите сред тях, които не извършват пряко дейности, свързани с изпълнение на наказанията. Настоятелното искане и за нови щатове е обвързано пряко с качеството на охраната в затворите. Недостигът на служители е една от най-изтъкваните причини за бягствата на лишени от свобода.

„Към днешна дата, констатираме отказ от поетите политически ангажименти, както и откровеното несъобразяване с многократно представените аргументирани предложения на Синдикат на служителите в затворите в България", се казва в днешното писмо.

В него надзирателите искат информация за икономиите през годината в двете главни дирекции „Изпълнение на наказанията" и „Охрана" и изплащане на допълнителните пари за постигнати резултати. Те настояват и за изготвяне на „Наредба със стандарти за охрана и сигурност" за определяне на числения състав на служителите, необходим за охрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай