Министър погна частен съдебен изпълнител

Министър погна частен съдебен изпълнител | StandartNews.com

Министърът на правосъдието Мария Павлова поиска образуване на дисциплинарно производство срещу частния съдебен изпълнител (ЧСИ) Ани Янакиева с район на действие Окръжен съд – Монтана за допуснати от нея нарушения във връзка с изпълнително дело срещу длъжника „Напоителни системи" ЕАД.

Повод за проверката, извършена от Инспектората към министъра на правосъдието по Закона за съдебната власт (ЗСВ), е подадена жалба от „Напоителни системи" ЕАД, срещу действията на ЧСИ Янакиева по образувано от нея изпълнително дело срещу дружеството и насочване на принудителното изпълнение срещу малки водноелектрическа централа „Кошарник" и имоти намиращи се в землището на монтанското село Смирненски.

Някои от по-важните нарушения, констатирани от Инспектората по представените от ЧСИ копия от документи, могат да бъдат обобщени до следните:

В нарушение на разпоредбите в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) ЧСИ Янакиева не е прекратила изпълнителното производство, образувано на 21 април 2012 г., при условие, че взискателят не е поискал повече от 2 години извършване на изпълнителни действия. Последното действие на взискателя е от 5 август 2013 г., а изпълнителното производство е продължило с действията на ЧСИ на 7 март 2016 г.

ЧСИ Янакиева е нарушила и друг текст на ГПК, разпоредба на Закона за частните съдебни изпълнители, както и Етичния кодекс на ЧСИ според които ЧСИ Янакиева е следвало сама да се отстрани от изпълнителното дело и да не привлича, като присъединен взискател, по изпълнително производство собствената си дъщеря.


От началото на мандата си министър Мария Павлова е внесла в Дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители 6 искания за образуване на дисциплинарни производства във връзка с констатирани нарушения по изпълнителни дела на различни ЧСИ, както и е направила 4 препоръки към ЧСИ във връзка с констатирани недостатъци по изпълнителни дела.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай