17:45 ч.

12.10.17

2 мин.

0

0

0

Лихвари отърваха затвора срещу пари и имоти

от редактор |

Лихвари отърваха затвора срещу пари и имоти

След внесен в съда обвинителен акт и сключено в съдебно заседание споразумение, Окръжна прокуратура – Плевен постигна осъдителни присъди за лихварство и пране на пари, обявиха от прокуратурата.


Иво А. и Милен Н. се признаха за виновни и са осъдени за това, че за периода от 01.01.2006г. до 31.12.2009 г. в град Гулянци и в град Плевен в съучастие, като извършители и като физически лица, без съответното разрешение, което се изисква по Закона за банките и Закона за кредитните институции извършвали банкови сделки – предоставяне на кредити, за които се изисква разрешение, като предоставяли парични кредити в лева, на различни физически лица срещу задължението да върнат получената в заем сума, ведно с определената от тях лихва – 10 % месечно като предоставили на 13 лица суми в общ размер 211 200 лева. Престъпление по чл. 252,ал.1, вр. чл. 20, ал.2 от НК.


Иво А. се призна за виновен и по повдигнато му обвинение за това, че от неустановен ден до 14.01.2015 г. в гр. Плевен държал огнестрелно оръжие - сигнално-газов пистолет „IDEAL BLACK", кал. 9 мм, с пълнител, преработен в боен и боеприпаси за огнестрелно оръжие – 6 бр. патрони, без да има за това надлежно разрешение. Престъпление по чл. 339, ал. 1 от НК.


Той е осъден и по третото обвинение за това, че през периода 21.12.2007 г.- 12.02.2013 г. в гр. Плевен извършил сделки с имущество на обща стойност 102 323 лева, за което имущество – предмет на изпирането на пари е знаел, че е придобито от него и другия обвиняем чрез престъпление по чл. 252, ал. 1 от НК, като деянието е извършено повече пъти. Престъпление по чл. 253, ал. 3 вр. ал.1 от НК.


За извършено престъпление Иво А. е осъден на три години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 от НК е отложено с пет години изпитателен срок, глоба 5000 лева и да заплати в полза на държавата 102 323 лв. - равностойността на липсващия предмет на престъплението.


На Милен Н. е наложено наказание две години лишаване от свобода, което на основание чл. 66 е отложено с три години изпитателен срок и конфискация на една втора от имуществото на дееца – три поземлени имота в землището на с. Сомовит.


Сключените споразумения имат последици на влезли в сила присъди.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент