Испания оправда българите от кораба "Свети Николай"

Испания оправда българите от кораба "Свети Николай" | StandartNews.com

Върховният съд на Испания оправда 15 от моряците на българския кораб "Свети Николай", на който преди 5 г. бяха открити близо 3 тона кокаин.

През август 2012 г. "Свети Николай" плава под български флаг от Гана към Галисия, когато е спрян на 40 мили от брега на Испания. Открити са близо 3 тона кокаин на борда. Обвинението е за незаконен трафик на огромно количество наркотик.

Капитанът Иван Станчев и българските моряци бяха обвинени за незаконен трафик на огромно количество наркотик. Миналата година испанският съд издаде присъди от по 10 години лишаване от свобода за командния състав и от по 6 години за изпълнителския състав.

Присъдите обаче бяха обжалвани и преди дни Върховният съд на Испания е постановил окончателните присъди, съобщи испанското издание "La Voz de Galicia".

Капитанът е осъден на 9 години и 6 месеца затвор. С 10-годишни присъди са вторият и третият помощник-капитани, главният механик и старши помощник-капитанът. Един от моряците, който е оказал пълно съдействие на разследващите, е осъден на 6 години и 6 месеца "лишаване от свобода". Останалите моряци от 21-членния екипаж са освободени. Според върховните магистрати, няма достатъчно доказателства, че те са знаели за превозвания наркотик.

Испания налага солидарна глоба от 450 милиона евро на осъдените, за които е доказана съпричастността към контрабандата.

"Държавата не си свърши достатъчно добре работата. От началото на процеса настоявахме, че не е възможна съпричастността на целия екипаж. Пет години невинните членове на екипажа бяха в затворите, за сметка на здравето и семействата им. Тази част от екипажа, има пълно право да търси правата си в международните съдилища", коментира пред Maritime.bg адвокат Владимир Владимиров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай