Искат свобода за Мария, която закла Боньо Фаса

Искат свобода за Мария, която закла Боньо Фаса | StandartNews.com

Не е разчленила трупа на насилника, а е действала при класическа самоотбрана, твърди адвокатът на момичето

Вълна от призиви в защита на 18-годишната ученичка Мария Гиздова, която закла изнасилвача Богдан Динев /62 г./, тръгна във Фейсбук. В същото време днес сутринта адвокатът на момичето е внесъл официално жалба в Старозагорския окръжен съд за освобождаването й от ареста. "Смятам, че моята подзащитна е задържана незаконосъобразно, тъй като е извършила убийството в условия на класическа самоотбрана", посочи мотивите адвокат Валентин Димитров. Освен това девойката била в тежко психическо състояние след разигралата се драма в понеделник вечерта в дома на насилника. Според признанието на момичето то е било изнасилено брутално от известния в кримисредите като Боньо Фаса. Той е с богато криминално минало, лежал е няколко пъти в затвора за различни престъпления, включително и за разврат. Преди време Богдан работел като гард в няколко дискотеки в града и в някои старозагорски села.

Адвокатът отхвърли тиражираните версии, че трупът на насилника е бил едва ли не разчленен става дума едва ли не убийца садистка. "Момичето го е наръгало няколко пъти в корема и слабините, за да се защити от по-нататъшните издевателства", категоричен е Димитров Тъй като според българското законодателство прокурорското постановление за задържане не може да се обжалва, адвокат Димитров се е позовал на Европейската конвенция за защита правата на човека. "Според чл. 5 ал. 4 от нея всеки арестуван или лишен от свобода има право да обжалва законосъобразността на своето задържане в съда", припомни правозащитникът. Според европейските правови норми съдът бил длъжен да се произнесе незабавно по жалбата му за освобождаване на момичето. До късния след обяд вчера обаче нямаше реакция от съдията по делото.

Както "Стандарт" съобщи днес, кървавата драма се е разиграла в дома на насилника Богдан Динев. Той поканил Мария вкъщи и след като я изнасилил, продължили да се гаври с нея. Момичето успяло да грабне един нож от масата и го наръгало в корема и слабините. Според медицинската експертиза насилникът е починал от голямата кръвозагуба. Трупът на Богдан е бил открит на другия ден сутринта от племенницата му, която се обадила на тел. 112. Самата Мария пък е позвънила в полицията и се е предала сама, твърди адвокатът и.

Перверзникът Боньо Фаса бил приятел със собственика на заведението, в което работила като сервитьорка известно време Мария и тук двамата се запознали. Защо обаче момичето лекомислено е отишло в дома на Фаса във фаталната вечер, все още не е ясно. Едно от обясненията вероятно се крие в нейния характер. Както стана известно, Мария учи в една от елитните гимназии в Стара Загора. Завършила е 11-клас с отличен успех, но всички, които я познават по-отблизо, я определят като "много добра, но малко наивна". Освен това Мария е израснала без баща и за да помогне на майка си в издръжката на семейството, решила да работи и да учи едновременно. Не е ясно колко време е работила във въпросното старозагорско заведение в центъра. Самият собственик на бистрото тиражира версията, че е работила само един ден и вечерта си тръгнала с оборота. Адвокатът на момичето обаче е категоричен, че тя е работила няколко месеца, но след като поискала трудов договор собственикът й казал, че е на пробен срок и я уволнил по бързата процедура. "Не е важно какво ти е образованието, важно е възпитанието ти да е висше", пише в профила си във Фейсбук Мария ден преди фаталната среща с Боньо Фаса под снимка, в която младеж помага на възрастна жена. На нея обаче очевидно не е имало кой да й се притече на помощ и да я отърве от лапите на насилника.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай