Искат 10 млн. лева за жертвите в Хитрино

Искат 10 млн. лева за жертвите в Хитрино | StandartNews.com

В Софийския градски съд ще бъдат входирани исковите молби от наследниците на всички починали и тежко пострадали при влаковата катастрофа в Хитрино. Засега обща сума на исковете е за над 6 млн. лева, предстои обаче внасянето на още искови молби, като общата сума ще надхвърли 10 млн.лв. Това съобщи Николай Димитров от кантората, която представлява близките на седемте жертви и над 30 ранени при железопътната катастрофа.

В молбите се твърди, че причините за настъпилото събитие са високата скорост на композицията от около 80 км/ч., въпреки че входният светофар по скоростната сигнализация е сочел, че същата следва да навлезе в гарата със скорост не повече от 40 км/ч.

Според потърпевшите това се дължи на комплексни неизпълнения на задължения на служители на двете предприятия ответници - "Булмаркет ДМ" ЕООД и на "Булмаркет рейл карго" ЕООД, за съвместно обезпечаване на безопасността на осъществявания от "Булмаркет рейл карго" ЕООД превоз през въпросния ден, както и поради влошеното състояние на железопътната инфраструктура.

Тези изисквания за безопасност се отнасят както до движението на железопътните возила, така и до състоянието на железопътната инфраструктура, осигуряваща тяхното движение, за което отговаря НК "Железопътна инфраструктура" ДП, уточни Димитров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай