Димитър Узунов: Лозан Панов и на работа не ходи

Една инициатива няма за съдебната система, само чистки и раздори, обяви представляващият ВСС

Димитър Узунов: Лозан Панов и на работа не ходи | StandartNews.com

Председателят на Висшия Касационен съд иска да въвлече Бойко Борисов в интригата, която инспирира, иначе не виждам никаква пречка в срещата между тях. Работим в една държава, заяви представляващият ВСС Димитър Узунов пред "България он ер".

"Президентът трябваше да каже в прав тест - Лозане, нямам правомощията по конституция за това, което искаш. Иначе Радев е мъдър човек и нямаше друг ход освен този, който направи. Спазва се разделението на властите. Държавният глава е обединител на нацията, но Лозан Панов или тези, които са му писали писмото, измислиха бленувани правамощия на президента", продължи Узунов. 

Нека да е ясно, че разделението на властите не е български стандарт, а европейски. Аз смятам, че премиерът ще му каже: Сори, Лозане, но къде виждаш, че аз трябва да се намеся? Основната цел на Лозан Панов и стоящата след него група, Христо Иванов, знаете че е имало една среща, не съм бил на нея, но стенограмите от нея изтекоха, и там е бил един мъж, олигарх с розови бузки,  както разни знайни и незнайни герои, които чертаят тактика за овладяване на българските институции, за да се сдобият с власт. Там много ясно е казано, че добре ще им се отрази, ако главният прокурор не може да спи няколко месеца. Спомняте ли си и как се учреди партията на Христо Иванов? Отзад имаше един човек с перчем и розови бузки.", каза още Узунов по повод акциите на Лозан Панов в последно време.

Срещата на Цацаров бе обсъждана на Пленума на ВСС. Това е най-висшото звено по Конституция и Закона за съдебната власт. Инспекторатът няма право да извършва такава проверка. Изслушахме главният прокурор, обясни каква е била срещата и по чия инициатива. И главният прокурор получи кредит на доверие със 17 гласа", отсече представляващият ВСС.

Кой поиска оставката на Цацаров? Съюзът на съдиите, аз лично съм бил съдия и негов член, но отдавна е компрометиран. Този съюз защитава не защитава интересите на магистратите. Той защитава други интереси. Такива са резултатите, когато една организация се финансира с чужди пари. Колко хора го напуснаха? Това е една от причините са скрият списъкът със своите членове. Ако направите проверка, ще видите, че там фигурират магистрати, които вече не са такива, починали са или отдавна са напуснали. Не му прави чест на председателят на ВКС, че се опитва да настрои едни срещу други прокурори и съдии. Да сте чули нещо от страна на прокурорите по този въпрос? Това е целта му. Да посее недоверие", каза още Узунов.

С Панов говорим и се виждаме всеки вторник. Аз не желая да разговарям с човек, който димитрално се завъртя. В началото бяхме най-хубавите, най-кадърните. След 2 месеца се промени. Вижте, той дори на работа не ходи. Със заместниците си не говори, със съдиите. Нещо се случи. Омръзна ми да говорим само за това. Нека говори какво сме свършили и какво не. Какво е важното. Напрежението е изкуствено създадено. То идва от онази среща в Боровец с политици и пишман такива. Там се споменава и името на Лозан Панов. Защо не моето? Виждате ли го в ролята на президент? Той четирите си секретарки не може да обедини", заяви Узунов. 

Направихме неимоверни услилия да се обединим, но политиката на председателят на ВКС е всичко друго, но не и реална реформа. Тя е продължение на поведението на Христо Иванов. Само ще ви кажа, че крайно належащо бе ВСС с изтичането на мандата ни, е да променим съдебната карта. Колегите прокурори са на крачка да го направят. Това означава наново за се изгради мрежата от прокуратурите в страната. Например, аз съм от Благоевградския регион, една прокуратура в там и изнесени работни места в останалите градове", разкри представляващият ВСС.

"С тази реорганизация ще има 18 млн. икономия. Съдийската колегия на Лозан Панов по този въпрос реши да ни блокира. Там някакво противоборство да има? Скандал? Нищо не се знае как минават заседанията им. Кажете три неща, инициативи, които Лозан Панов е иницирал, за да промени съдебната система? Не можете, защото няма такива. Има масова чистка и то на хора с висока квалификация и стаж. Заляти сме от жалби. И тези уволнения ще бъда оспорени пред съда. Не е понятно защо съдиите от ВКС не реагират. Имаме много жалби. Той не говори с тях, изолирал ги е. Не се знае кога идва на работа. Докладите ги бави по над 15 дни. Това, ако го направи председател на Районон съд, представете си къде ще го качим!", заяви Узунов.

Целта е да има разпри, вижте какви избори се правят, за да се допълни ВСС. Каква истерия има срещу електронното гласуване. Ние сме единствените в света, които сме против него", завърши Узунов. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай