Държавата следва да покаже, че защитава своите граждани

Държавата следва да покаже, че защитава своите граждани | StandartNews.com

Изгонените турски емисари от властите не само са се опитвали да агитират през последните месеци за определена политическа сила, но са насаждали идеи за нарушение на териториалната цялост на България.

Това стана ясно от интервю на главния прокурор Сотир Цацаров пред БНТ. "Тук не говорим само или единствено за намеса в изборния процес. Тук говорим като цяло за действия, които малко или много са насочени към проповядване на идеи, свързани и с нарушаване на българската териториална цялост", каза Цацаров.

И добави: "Нека да е ясно - няма нормална страна, която да не е заинтересована от много добри отношения със своите съседи. Говорим за действия, които като цяло заплашват Националната сигурност".

Изгоненият от България служител на турска държавна институция е бил емисар основно в райони със смесено население. През последната повече от година той попада под специалното наблюдение на контраразунаването ни, след като е засечен негов опит да се сдобие с информация, която е държавна тайна. След като няколко пъти не успява да получи необходимата му информация, прави опит да въздейства върху наши институции да извършат действия в полза на Турция.

През цялото това време продължава да контактува интензивно предимно с български мюсюлмани, опитвал се е да убеждава голяма част от тях, че не са част от нацията ни, а през последните месеци и да агитира в полза на определена политическа сила. По-рано стана ясно, че е образувано досъдебно производство срещу ходжата на село Света Петка, а 30 души са разпитани.

Главният прокурор коментира и казуса с връчения турски обвинителен акт на бившия граничен полицаи Михаил Цонков и колегите му Николай Петков, Живко Петков и Николай Костов, които и в момента работят в МВР.

Цацаров бе категоричен, че държавата застава зад тях, защото са действали правомерно. "За българската правна система тези хора са действали абсолютно правомерно, защитавайки държавната граница и изпълнявайки абсолютно правомерно своите служебни задължения. България няма да предаде на страна, която не е членка на ЕС лица, за които би постъпило искане за екстрадиция. Трябва да е съвсем ясно първо, че те се действали повече от правомерно", коментира Цацаров.

Той допълни, че така трябва да действат всички техни колеги. "И трето - че държавата би следвало и следва точно по този начин да изрази позиция и да покаже, че защитава своите граждани", отсече Сотир Цацаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай