Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров отново е с парична гаранция

Бившият шеф на разузнаването Кирчо Киров отново е с парична гаранция | StandartNews.com

Мярката ми за неотклонение „задържане под домашен арест" беше снета и заменена с парична гаранция. Всъщност по този начин съм свободен човек. Това каза за Агенция Фокус ген. Кирчо Киров, бивш шеф на Националната разузнавателна служба в периода 2002-2012 г.
„Причините, поради които мярката беше отменена е, че аз и моята защита предоставихме на Военно-апелативния съд документи за усложнено здравословно състояние, както и да ми бъде предоставяна възможност да готвя защитата си по другите дела. Съдът сам оцени перфектното ми процесуално поведение в условията на домашен арест", каза още Киров.
На 22 януари Софийският военен съд наложи на генерал-лейтенант Киров присъда от 15 години лишаване от свобода и конфискация на половината от притежаваното му имущество, като по този начин завиши наказанието му - на първа инстанция той бе осъден на 10 г. затвор.
Магистратите го признаха за виновен за това, че от 2007 до 2011 година, в съучастие със свой подчинен началник отдел е присвоил от бюджета на службата евро и щатски долари в особено големи размери, равняващи се на повече от 5,1 милиона лева. Случаят е квалифициран като особено тежък.
Поради тежестта на извършеното престъпление и размера на наложеното наказание, със свое определение в средата на февруари т.г. военноапелативните съдии прецениха, че съществува опасност подсъдимият да се укрие и измениха мярката му за неотклонение от "парична гаранция" на "домашен арест".
От самото начало на делото ген. Киров твърди, че е неоснователно обвинен и не е присвоил нито лев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай