08:15 ч.

10.08.18

2 мин.

0

1

0

Бивша съдийка, обвинена в пране на пари, се предала, пратена е в затвора

от редактори |

Бивша съдийка, обвинена в пране на пари, се предала, пратена е в затвора

Мария Иванова, която е обвинена в изпиране на 1,4 млн. евро и беше обявена за издирване, вече е в ареста. Това стана ясно, след като бившата съдийка дори е подала молба за изменение на мярката за неотклонение заради влошено здравословно състояние, но съдия Доротея Кехайова от Софийския градски съд (СГС) потвърди постоянното задържане.


Мария Иванова беше арестувана в началото на юли и обвинена, че с приятеля си Владимир Бронфенбренер са прали пари от извършени измами във Франция. Съдия Стефан Милев от СГС прецени, че срещу Иванова няма почти никакви доказателства и я освободи срещу „подписка", но на 12 юли Софийският апелативен съд (САС) определи, че тя трябва да бъде върната в ареста. След това бившата съдийка беше обявена за издирване, защото не беше открита на адреса си.


Иванова не присъстваше на заседанието в апелативния съд и днес стана ясно, че по времето, когато са я търсили на адреса, е била приета в болница в Плевен. Адвокатът ѝ Огнян Митев обясни, че затова не е била открита, а след това Иванова сама се е предала. В момента тя е в затвора в Сливен и днес също не присъства в зала.


В молбата си, с която иска да ѝ бъде наложена по-лека мярка за неотклонение, Иванова е посочила, че здравето ѝ е влошено и има психично заболяване, но не е представила никакви документи и доказателства. Затова съдия Кехайова подчерта, че няма основания за изменение на мярката, тъй като Иванова е в ареста по-малко от месец.


Съдът не коментира времето, в което Иванова беше обявена за издирване, но прие, че няма опасност тя да се укрие. За да я остави в ареста обаче съдия Кехайова прецени, че събраните доказателства са достатъчни, за да се направи обосновано предположение, че бившата ѝ колежка е прала пари от измами, а освен това на свобода можела да извърши престъпление.


Според обвинението Иванова и Бронфенбренер са прали пари от март 2017 г., до задържането им. Схемата, по която са действали, е включвала регистрация на „кухи" фирми на нискообразовани граждани, по чиито сметки идвали различни суми от Франция, а след това парите били прехвърляни или теглени на каса и предавани на Иванова.


На свобода без мярка за неотклонение остава нейният приятел. Обвинението срещу израелския гражданин Бронфенбренер е, че е помагал на бившата съдийка.


Мария Иванова беше съдия в СГС, но през март беше окончателно уволнена след съдебна сага, която се проточи 7 години. До уволнението ѝ се стигна след проверка на Инспектората към ВСС, който констатира множество нарушения в работата ѝ.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 11:59 · 10.08.2018
Брeи тeзи коромпирани прeстъпници всичи когато ги хванат сe разболиават
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент