Арестуваният у нас мароканец бил високо в йерархията на ИД, носел колан за самовзривяване

Арестуваният у нас мароканец бил високо в йерархията на ИД, носел колан за самовзривяване | StandartNews.com

На 13 януари група от 27 чужди граждани е опитала да премине нелегално българската граница. Това каза в сутрешния блок на БНТ говорителят на Главния прокурор Румяна Арнаудова по повод задържания у нас мароканец Науфал Рашид Захри, който е издирван от Интерпол за тероризъм и членство в джихадистката групировка "Ислямска държава".

Задържани между селата Сладун и Маточина са шест мъже и шест жени и деца. Изпратени са в центъра в Харманли, където е започнала проверка. 26 от лицата, роднини, са подали веднага заявление и са поискали хуманитарен статут, не е подало заявление само въпросното лице. Мъжът се е опитал да заблуди българските власти, че е сирийски гражданин и е част от групата.

Имал е пет различни документа за самоличност сирийска лична карта, сирийски паспорт, испанска лична карта, документ за семейно положение, както и сирийско свидетелство за управление на МПС. Извършени са проверки на документите и е установено, че сирийският паспорт е обявен за издирване от Интерпол. Изпратена е снимка на лицето в Интерпол - снимката, която стои в неистинските документи. Установено е, че всички тези документи са фалшифицирани, те са преправяни. Бланките са оригинални, но снимката на лицето е различна от тази, която би следвало да се намира на тези документи. В рамките на това международно сътрудничество, което са установили българските власти е изготвена и т. нар. лицево-идентификационна справка, тъй като лицето по външни белези е било обявено за издирване и в ШИС и в Интерпол.

Едва, когато се установява категорично, че това е лице, което се издирва от мароканските власти, тогава е била издадена заповед за задържане и е била изпратена на българската прокуратура, заяви Арнаудова. След всички процедури по установяване на самоличността на лицето и след като Интерпол ни уведомява, че се издирва за тероризъм, ВКП в петък разпореди задържане на лицето за 72 часа.

Според заповедта, която ние сме получили на български език, лицето се издирва за съставяне на група и подготовка за извършване на терористични действия, противозаконно използване и притежаване на огнестрелни оръжия в рамките на организационен проект, целящ да посегне на националната сигурност и обществения ред в Мароко, организирано масово присъединяване към терористична организация, получаване на обучения, набиране на средства, както и набиране на големи групи от хора, които да се присъединят към "Ислямска държава".

На 5 и 6 февруари в съда в Ал Рияд са били разпитани двама съмишленици, съратници на лицето, което сме задържали и те също свидетелстват за това, че той е изключително лоялен член на "Ислямска държава" и че е подпомагал изцяло дейността на тази терористична организация, използвайки собствените си умения на механик. Според техните показания, лицето е достатъчно високо в йерархията на "Ислямска държава", тъй като демонстративно е носел боеприпаси и множество гранати, демонстративно е носел и колан за самовзривяване. Така, че очевидно той е сериозна част от тази организация, каза още Румяна Арнаудова. Припомняме, че вчера съдът постанови временно задържане на Науфал Захри до 90 дни. За този срок ще бъде уредена екстрадицията на лицето, уточни Арнаудова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай