Адв. Христо Ботев: Много държавни институции трябва да отговарят за катастрофата край Своге

Кадър: Евроком

Адв. Христо Ботев: Много държавни институции трябва да отговарят за катастрофата край Своге | StandartNews.com

Не само шофьорът на автобуса, който катастрофира в Искърското дефиле край Своге и уби 20 души, но и фирмата-изпълнител и редица държавни органи трябва да отговарят за трагедията, която се случи. Това стана ясно от думите на адв. Христо Ботев – защитник на шофьора Григор Григоров. Ботев беше гост на „Темида – цената на истината" – единственото в телевизионния ефир на България юридическо предаване, което се излъчва по „Евроком"*.

„Този случай е олицетворение на държавното безхаберие. Вместо да разследват отговорността на институциите, разследващите държат Григор Григоров виновен през цялото време", възмущава се адв. Ботев.

Той обясни, че самият Григоров няма спомени какво точно се е случило по време на фаталния инцидент. Даже очаква да види какво ще свършат органите на обвинението, т.е. най-вече прокуратурата.

Поглед назад във времето е показва, че подобни случаи е имало и с други шофьори на опасния участък. Категорични са и те, и специалисти, че няма как във въпросния завой, където стана катастрофата, да се навлезе със скорост 53 км в час. При такова положение се навлиза в насрещното платно, особено когато става дума за голямо превозно средство. „Всичко е страхотна недомислица и е било въпрос на време да се случи толкова тежък инцидент. В последните две години, т.е. след ремонта на пътя, там е имало пет-шест инцидента", каза адв. Христо Ботев.

И отново, той смята, че прокуратурата, „както обикновено прави доблестно в такива случаи", се опитва да използва всички репресивни методи, визирани в НПК, за да притиска обвиняемия. Той е пуснат под гаранция, но в момента му е отнето правото да управлява МПС, което означава, че му е ограничено правото на труд. Забранено е да кара дори личния си автомобил.

Адв. Христо Ботев вижда много далеч във времето изхода от делото срещу Григор Григоров. „В близките четири-пет години няма да има сериозно развитие. Ще има множество експертизи и всичко зависи от прокуратурата, най-вече как ще върва разследването", обяснява той.

Твърде възможно е да има и натиск от други държавни органи, които се опитват да се измъкнат от виновността си. Такова нещо се е случвало в миналото. Но според. Адв. Ботев не е важно един човек да влезе в затвора, а да се промени начинът на работа на институциите. Вкарани в затвори един, двама или трима души, не са знак, че могат да бъдат спасени нещастни жертви на катастрофи.

След инцидента, за който роднините на загиналите не обвиняват шофьора Григор Григоров, те даже поддържат отношения с него и семейството му. Те са категорични, че той няма вина за инцидента, казва адв. Христо Ботев.

* Предаването „Темида – цената на истината" вече се излъчва всяка неделя от 13:00 ч. по телевизия Евроком.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай