22-годишен създал вирус за контрабандата

22-годишен създал вирус за контрабандата | StandartNews.com

22-годишен хакер създал вирус, с помощта на който се обслужва контрабандата не само в България, но и в други държави, заяви говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Сигналът за стартиране на разследването е постъпил през 2015 г. от Агенция „Митници". „Митниците ни сезират, че са установили при техни проверки вероятни незаконосъобразно приключени транзити. Разследването продължава на територията и на други държави, сред, които и Македония. В Македония е задържан митнически служител", обясни говорителят на главния прокурор.

До настоящия момент са извършени около 100 претърсвания, изземвания и обиски на лица.

23 лица са задържани към този момент. Част от тях ще получат обвинения. 3 от 23 лица са действащи служители на агенция „Митници", работещи на оперативно ниво.

Основен обект на претърсване са жилища,коли, офиси на фирми, служебни помещения в сградата на Агенция „Митници". Извършват се претърсвания и изземвания на банкови касети. В едната от тях е открита голяма сума пари-80 000 евро, 45 000 долара, 10 000 лв. и около 30-40 златни монети.

Касае се за организирани международна организирана престъпна група в ЕС и Македония, основно заминаваща се с контрабанда. За да успеят и да не плащат мита и акциз им е било нужно законосъобразно приключване на митнически режим. „Така сме установили по категоричен начин, че въпреки че стоките не влизат на територията на България, в България се приключват официално транзитите", посочи Арнаудова.

„Това се е случвало благодарение на уменията на един млад хакер на 22 години, който е създал специален софтуер и, който с помощта на флашки е предавал на различни лица. С помощта на този вирус се обслужва контрабандата не само в България, но и в други държави. Посредством флашките и инсталирането на този софтуер, наричан от нас вирус е било възможно чрез отдалечен достъп да се манипулира системата на Агенция „Митници" и да е приключват различни транзити", посочи Румяна Арнаудова.

„Имаме данни, че подобни действия са извършвани с товарни автомобили, пренасящи наркотични вещества, което предстои да се докаже. В събота ще се повдигнат обвинения на определен лица, за които според прокурора има доказателства за виновност", каза още тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай