19:55 ч.

07.10.12

4 мин.

8275

13

13

Жан Виденов проговори за демагогията в БСП

от Стандарт Нюз |

Жан Виденов проговори за демагогията в БСП
Снимка: Интернет

София. Бившият премиер Жан Виденов проговори в предаването "Всяка неделя" на Кеворк Кеворкян. Той разкри какво мисли за демагогията в БСП, за  лидера Сергей Станишев, за избора на Георги Първанов, както и версията си за убийството на Андрей Луканов.

През онези години имаше много заблуди, крайности и агресия, но сега демагогията и дебелоочието са повече, обяви ексминистър-председателят Жан Виденов. Демагогията е в претендирането за лидерство на левицата. Пример: да въведеш плоския данък и да се кандидатираш за лидер, а дебелоочието да провалиш преговорите с руснаците и да обвиняваш за това следващите.

За електората на БСП Виденов заяви, че той е обезверен. Нестабилността тръгна от моята бивша партия, те нямаха право да ми откажат навремето подкрепа, каза Виденов.

Имаше готов сценарий да остана председател на БСП, а някой послушник да е премиер. Сценаристите може би си правеха сметка втори път да стана изкупителна жертва, която щеше да ми дойде много, признава Виденов. Иван Костов доста рискува, коментира наследника си на премиерския пост Виденов. Според него от "Позитано" 20 са поискали от Костов да не ги пипа и той се съгласил. Нямаше обаче за какво, разказа експремиерът.

"Позитано" измени на идеите си и на начина, по който хората ги разбират, измени на защитата на малкия човек в полза на големия, страдащ от чувство за безнаказаност. Така е и при европейската левица, затова тя е в упадък. В България не само БСП е политически инструмент, и други бяха създадени и резултатът е същият",  казаВиденов, който не успял да се пригоди към системата.

Партийната аристокрация е една от най-уродливите черти на българското общество, продължи той.

За Жан Виденовата зима, станала символ на кризата

Един милиард долара трябваха на България, за да се справи с кризата през 1996 г., но никой не й ги даде, обяви провалът си като държавник Виденов. България имаше огромен финансов ресурс в чужбина, след 1989 г. тези пари останаха без контрол. Ако това наричате "червени куфарчета" - да, те отидоха в нечии ръце, признава Жан Виденов. Грешните макроиномически решения от началото на 90-те години е водоразделът на забогатяването. Всички важни решения за България се взеха през пролетта на 90-те години - за мораториума върху външния дълг, плаващия курс на лева и пр. Оттам дойде опустошение и липса на растеж. Многобройните банки и кредитната експанзия са плод на онези решения, коментира Виденов. Тодор Вълчев бил послушна маша на икономистите около Луканов, анализира бившият държавник. С малко подкрепа и външнополитическа стабилност можеха да се избегнат проблемите.

За червените куфарчета с долари и убийството на Андрей Луканов

Андрей Луканов не беше алчен за пари, но беше много алчен за власт, каза по повод убийството на бившия червен премиер Виденов. Беше смел, но много безотговорен, първо взимаше решения, после мислеше как ще ги мотивира, каза още бившият премиер за Луканов. Въпреки, че бяхме противници в партията обаче се разбирахме по свой си начин.Бяхме противници, но нямахме тайни. Аз съм от същия професионален кръг. Той имаше склонност да участва в големи, рисковани игри, някоя от тях го е убила, каза Виденов. Луканов бил смел, но много безотговорен, взимал решения и чак тогава мислел как да ги аргументира. Възпитаник съм на руската външнополитическа школа, но не мога да разбера търговското поведение на някои хора, каза Виденов. България имаше сериозен ресурс зад граница, контролиран чрез заплахи от репресии, ако се злоупотреБи с народната пара. Ако това наричате куфарчета, те отидоха където трябва, каза Виденов. Луканов обаче вече нямал власт над тях, но и те не били особено успешни. Какво са създали зад граница, попита бившият премиер.

"Политически надежди загубих през 2000 г., когато се съюзихме с най-олигархичната партия ДПС, спечелихме изборите с неподходящ президент и обявихме това за успех. "Сърцето на Георги Първанов никога не е било на "Позитано". Когато симпатизантите ни и нацията повярваха в изборната победа, аз вдигнах ръце, разказа Виденов за оттеглянето си от политиката. На въпрос простил ли е на Николай Добрев Виденов отговори: Не! Той се уплаши и след това предаде. Имало готов сценарий някой послушник да е премиер, но сам той не се съгласил втори път да стане изкупителна жертва. Имаше договорка тогава, Костов доста рискува, защото резултатите от икономическата криза бяха неясни, той доста рискува, но моите хора от "Позитано" искаха от него гаранции, че няма да ги пипне. Получиха ги", разкри Виденов и увери, че по негово време договорки не били правени.

Виденов си спочни и за бившия Първи. С Тодор Живков се видях два дни преди да влезе в болницата, където и почина. Но не си спомням да ми е казал нещо важно. През цялото време мислех, че е пътник за оня свят и в такива ситуации спомените се размиват, обясни Виденов.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

геновева · 01:27 · 21.10.2012
той има рак, и няма да живее дълго .. получил си е наказанието!
Потребител · 16:51 · 09.10.2012
Не може цялата власт да е в ръцете ти и да се оправдаваш, че някой друг е виновен за издънките ти. По негово време се пръкнаха и кредитните милионери и олигарси от масовата приватизация, като смешниците Банови и тем подобни.
Потребител · 13:21 · 10.10.2012
@Потребител А като напусна властта много хора не знаят той лично къде се е правил на олигарх. Какъвто е.
Потребител · 13:49 · 09.10.2012
След дъжд качулка...
Потребител · 12:14 · 09.10.2012
Горкия беден и глупав идеалист. Чак се намират коне с капаци да го съжаляват.
Не го съжалявайте момчето е умно и знае как да не се набива на очи.
познат · 18:01 · 08.10.2012
Виденов заслужава уважение за това, че беше различен, не открадна, просто го използваха, беше млад и не умееше да играе игрите на големите крадци и престъпници. Остана честен, употребиха го, но той трябва да говори, да каже всичко, каквото знае, макар че може и него да го е страх, чисто човешки.
вв · 13:15 · 08.10.2012
всичко е повеля на партията , нищо не е случайно, те просто са престъпни пионки
Потребител · 10:36 · 08.10.2012
Жан виденов, е некадърен идалист, но той лично не ес е облагодетествал - нито има дворци, нито нещо подобно. Виж - други хора, окоол него намазаха от фалитите ( Овчаров, Меджеджиева) но това е друго нещо, те го използваха....
Потребител · 09:00 · 08.10.2012
Виденов е достоен за това го смачкаха. Така се прави в България.
Мария · 08:34 · 08.10.2012
Виденов е достоен човек...май единствения достоен от тази партия...а се оказа и смел!
мм · 07:57 · 08.10.2012
Жан Виденов е най-крадливия премиер на прехода, това е факт, той фалира 12 банки и ограби спестяванията на две поколения българи. По негово време беше източен пенсионния фонд, поради което сега няма пари за пенсии. Моята баба преди да умре, го прокле да гори в ада, за дето и открадна спестените с такъв труд пари
Анелия · 07:55 · 08.10.2012
Станишев пример за демагог, Андрей Луканов за безотговорност, Жан Виденов за некадърност
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент